Mleko roślinne jest doskonałym zamiennikiem mleka krowiego, o którym powstał już artykuł. Czy warto pić mleko krowie dowiecie się klikając w link http://trenerbiegania.pl/blog/czy-picie-mleka-jest-zdrowe
Mleko pochodzenia zwierzęcego przeznaczone jest dla ich młodych, dlatego chwila w kuchni poświęcona na przygotowanie domowego i naturalnego mleka jest świetnym pomysłem. Mleko roślinne powstałe z naturalnych składników to bomba witamin i składników odżywczych. Dodatkowo stawiając na te domowej roboty - oszczędzimy. Mlekiem roślinnym może być mleko kokosowe, sojowe, ryżowe, owsiane, sezamowe, słonecznikowe, jaglane, migdałowe czy chociażby mleko z nerkowców. Przygotowanie mleka roślinnego w większości przykładów polega na tym samym schemacie: moczeniu nasion, płatków, orzechów, wiórek czy ugotowaniu ryżu, kaszy. Następnie odcedzeniu, ewentualnym przyprawieniu i posłodzeniu. Wszystko jest bardzo proste i szybkie, a co najważniejsze nie cierpią na tym absolutnie żadne zwierzęta i ich potomstwo.
Przygotowałam 3 przepisy na mleko roślinne: migdałowe, kokosowe i ryżowe. Zapraszam :)
1. MLEKO MIGDAŁOWE
Składniki:
- 1 szklanka migdałów
- 4 szklanki wody mineralnej niegazowanej + 1 szklanka wrzątku
- 4 łyżki syropu klonowego, syropu z agawy lub miodu
Przygotowanie:
Migdały, które posiadają skórkę zalej w miseczce szklanką wrzątku i odstaw na bok. Odczekaj tak długo, aż skórka zacznie „odchodzić”, przeważnie trwa to 5-10min. Następnie obierz migdały ze skórki, zalej je 3 szklankami wody i odstaw na noc (8-12h moczenia). Rano migdały zblenduj z wodą, w której się moczyły i syropem (zamiennik – miód). Zblendowane mleko przelej przez sito lub gazę. Dodaj 1 szklankę wody i wymieszaj, jeżeli to koniecznie dosłódź do smaku lub dopraw cynamonem. Pozostałe w sicie rozdrobnione migdały po prostu zjedz lub przygotuj z nich twarożek (dodaj miodu, jogurtu roślinnego, suszonych owoców).
Uwaga! Mleko migdałowe trzymaj w lodówce nie dłużej niż 2,3 dni. Idealnie pasuje do porannej kawy, smoothie czy owsianki.
2. MLEKO KOKOSOWE
Składniki:
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 4 szklanki wody
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego, z agawy
Przygotowanie:
Wiórki wsyp do garnka, zalej wodą i odstaw na noc. Rano garnek z wodą i wiórkami podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Całość zblenduj na jednolity płyn i przecedź przez sitko z gazą. Pozostałości wiórek możesz wykorzystać w owsiance lub smoothie.
Uwaga! Gotowe mleko możesz ponownie zblendować z daktylami, kakao, cynamonem.
3. MLEKO RYŻOWE
Składniki:
- 1 woreczek ryżu brązowego (100g)
- Woda do ugotowania ryżu
- Kilka kropli ekstraktu z wanilii lub laska wanilii
- 4 szklanki wrzątku
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego, z agawy
Przygotowanie:
Ryż ugotuj (do momentu aż wchłonie całą wodę). Jeżeli w przepisie używasz ekstraktu z wanilii, dodaj kilka kropli do gotującego się ryżu. W przypadku laski wanilii, ją również dodaj do garnka z gotującym się ryżem (po ugotowaniu – wanilię wyrzuć). Do gotowego ryżu dodaj 4 szklanki wrzątku i zblenduj na jednolity płyn. Całość przecedź przez sitko lub gazę, a jeżeli mleko będzie zbyt gęste dodaj wrzątku. Na koniec dosłódź miodem lub syropem.
Uwaga! Brązowy ryż zawiera m.in.: wapń, fosfor, żelazo, miedź, magnez oraz witaminy z grupy B. Jest prozdrowotnym produktem zawierającym błonnik.
Martyna Piątek
Dyskusja