To co zjesz przed i po treningu, wpłynie na komfort i jakość Twojego treningu, dlatego prawidłowe odżywianie się jest nie mniej ważne niż sam trening. Właściwa zbilansowana dieta zawiera 6 składników odżywczych - węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy, minerały oraz wodę. Biegacze nie potrzebują specjalnej diety, a jedynie zdrowej, opartej na rozsądnych wartościach odżywczych. Biegacze, a w szczególności Ci, którzy biegają aby schudnać, zupełnie nie doceniają roli węglowodanów w naszej diecie. Dlatego postanowiłem przeprowadzić wywiad z dietetyczką Jagodą Podkowską, która w sposób prosty i precyzyjny wyjaśnia podstawowe zagadnienia związane z węglowodanami w naszej diecie. Poniżej znajdziecie spis tematów poruszonych w trakcie naszej rozmowy. Przyjemnego oglądania!
- 0: 30 Dlaczego boimy się jedzenia węglowodanów i dlaczego spożywanie zbyt małej ilości węglowodanów jest niebezpieczne?
- 1:48 Czym objawia się zbyt mała ilość spożywanych węglowodanów?
- 3:25 Jak obliczyć ile energii powinniśmy przyjmować?
- 4:30 Dlaczego do pół godziny po bieganiu powinniśmy zjeść?
- 5:20 Czym jest okno węglowodanowe?
Dyskusja