1. Owsianka klonowa
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego
- 4 łyżki syropu klonowego
- Garść orzechów
- Garść rodzynek
- Łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
W garnku wymieszaj płatki z mlekiem i ugotuj. Po doprowadzeniu do wrzenia, zmniejsz ogień i dodaj syrop klonowy, cynamon, rodzynki, orzechy. Całość wymieszaj i gotowe.
2. Owsianka z karmelizowaną brzoskwinią
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka wody lub mleka
- 1 dojrzała brzoskwinia
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
- Szczypta gałki muszkatołowej - opcjonalnie
Przygotowanie:
Do garnka wrzuć płatki i zalej je wodą lub mlekiem. Całość gotuj, mieszając od czasu do czasu i dopraw gałką muszkatołową, zdejmij z gazu. Na patelni rozgrzej miód (zamiennik – syrop klonowy) i pokrojoną w plasterki lub kostkę brzoskwinię. Brzoskwinie dobrzy wymieszaj, aby miód pokrył cały owoc. Do miseczki wlej płatki owsiane i udekoruj skarmelizowaną brzoskwinią.
3. Owsianka z gruszką i kiwi
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka mleka lub wody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 gruszka
- 1 kiwi
- 1 łyżeczka miodu
- Garść słonecznika
- Opcjonalnie siemię lniane
Przygotowanie:
W garnku ugotuj płatki owsiane z mlekiem, lub wodą i dopraw cynamonem. Gruszkę i kiwi umyj, obierz i pokrój w kostkę. Płatki przelej do miseczki i dodaj pokrojone owoce. Wierzch owsianki posyp słonecznikiem, siemieniem lnianym i polej miodem.
4. Owsianka z karmelizowanym bananem
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka mleka (najlepiej roślinnego)
- 1 duży banan
- 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
- Garść migdałów lub orzechów
Przygotowanie:
W garnku zagotuj płatki owsiane z mlekiem i zdejmij z gazu. Na patelnię wlej syrop klonowy lub miód, dodaj pokrojonego w plasterki banana. Delikatnie mieszaj przez kilka minut, aby owoc z każdej strony pokryty był syropem. Do miseczki wlej owsiankę i udekoruj karmelizowanym bananem, posyp posiekanymi na drobno orzechami i gotowe.
5. Owsianka z awokado
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- ½ awokado
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka siemienia lnianego
Przygotowanie:
Płatki owsiane zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Zagotowane odstaw na bok, a awokado pokrój w kostkę. Owsiankę wlej do miseczki, dodaj jogurt naturalny, siemię lniane, miód i awokado. Całość wymieszaj.
Smacznego!
Martyna Piątek
Dyskusja