1. BUDYŃ JAGLANO-KOKOSOWO-BANANOWY
Składniki:
- ½ szklanki kaszy jaglanej
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1 banan
- 1 szklanka mleka kokosowego
- Garść wiórków kokosowych
- ¼ szklanki wody
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przed ugotowaniem opłucz w ciepłej wodzie. Do garnka wlej mleko kokosowe i zagotuj, dodaj kaszę jaglaną i gotuj przez 15min aż kasza wchłonie całe mleko. Ugotowaną kaszę umieść w blenderze, dodaj pokrojonego w kawałki banana, wodę, wiórki kokosowe, olej kokosowy i miód. Całość zblenduj/zmiksuj na gładki mus.
Uwaga! Budyń możesz udekorować płątkami migdałów, orzechami lub suszonymi owocami.
2. MLEKO JAGLANE
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 szklanka migdałów lub orzechów
- 1 laska wanilii lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 szklanki wody
- Opcjonalnie daktyle
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną ugotuj, a orzechy lub migdały mocz w gorącej wodzie do momentu kiedy łupka nie odejdzie (następnie je obierz). Do blendera wrzuć ugotowaną jaglaną, orzechy lub migdały, wodę, ekstrakt z wanilii (jeżeli zamiast ekstraktu wybierasz laskę wanilii to dodaj ją do kaszy podczas jej gotowania), daktyle (jeżeli uwzględniasz je w przepisie, przed zblendowaniem namocz je w gorącej wodzie). Całość zblenduj na jednolity płyn, a następnie kilkukrotnie przecedź przez sitko lub gazę. Mleko trzymaj w lodówce maksymalnie do 2-3 dni.
Uwaga! Takie mleko idealne jest do owsianki, kawy czy przedtreningowego smoothie.
3. KASZA JAGLANA Z BURAKIEM I MARCHEWKĄ
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 marchewka
- ½ cebuli
- ½ buraka
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oleju kokosowego lub oliwy do smażenia
- Oregano, bazylia, słodka papryka, pieprz do przyprawienia
Przygotowanie:
Jaglaną ugotuj w wodzie i odcedź. Na patelni rozgrzej olej kokosowy lub oliwę, a następnie dodaj posiekaną na drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Marchewkę i buraka pokrój w plasterki i wrzuć na patelnię z czosnkiem i cebulą. Przypraw do smaku i mieszając smaż do momentu zarumienienia się składników. Gotowe warzywa wymieszaj z kaszą i gotowe.
4. JAGLANA Z ORZECHAMI I SUSZONYMI OWOCAMI – idealna przed treningiem
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- Mleko lub woda do ugotowania kaszy ( mleko - najlepiej roślinne)
- Garść orzechów (włoskie, nerkowca)
- Garść migdałów
- Garść suszonej żurawiny lub rodzynek
- Suszone morele, śliwki, kiwi, figi itp.
- Szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Kaszę ugotuj w wodzie lub mleku (najlepiej roślinnym). Pokrojone bakalie wrzuć do garnuszka i zalej małą ilością wody, gotuj do miękkości. Do miseczki wsyp gotową kaszę, dodaj bakalie i posiekanie drobno orzechy. Na koniec dopraw cynamonem i posłódź miodem. Całość wymieszaj i gotowe.
5. KASZA JAGLANA ZE SZPINAKIEM
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 200-300g szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- Oliwa lub olej kokosowy do smażenia
- Pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jaglaną ugotuj w wodzie, a na patelni rozgrzej oliwę lub olej kokosowy. Na rozgrzaną patelnię dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez 2min. Następnie dodaj świeży lub mrożony szpinak i odrobinę wody. Szpinak duś do momentu aż zmięknie lub się rozmrozi. Do gotowego szpinaku dodaj kaszę jaglaną, oraz dopraw pieprzem do smaku. Wymieszaj i podawaj z sadzonym jajkiem.
Smacznego :)
Martyna Piątek
Dyskusja