1. BUDYŃ JAGLANO-KOKOSOWO-BANANOWY

Składniki:

  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 banan
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • Garść wiórków kokosowych
  • ¼ szklanki wody

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną przed ugotowaniem opłucz w ciepłej wodzie. Do garnka wlej mleko kokosowe i zagotuj, dodaj kaszę jaglaną i gotuj przez 15min aż kasza wchłonie całe mleko. Ugotowaną kaszę umieść w blenderze, dodaj pokrojonego w kawałki banana, wodę, wiórki kokosowe, olej kokosowy i miód. Całość zblenduj/zmiksuj na gładki mus.

Uwaga! Budyń możesz udekorować płątkami migdałów, orzechami lub suszonymi owocami.

2. MLEKO JAGLANE

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 szklanka migdałów lub orzechów
  • 1 laska wanilii lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 szklanki wody
  • Opcjonalnie daktyle

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną ugotuj, a orzechy lub migdały mocz w gorącej wodzie do momentu kiedy łupka nie odejdzie (następnie je obierz). Do blendera wrzuć ugotowaną jaglaną, orzechy lub migdały, wodę, ekstrakt z wanilii (jeżeli zamiast ekstraktu wybierasz laskę wanilii to dodaj ją do kaszy podczas jej gotowania), daktyle (jeżeli uwzględniasz je w przepisie, przed zblendowaniem namocz je w gorącej wodzie). Całość zblenduj na jednolity płyn, a następnie kilkukrotnie przecedź przez sitko lub gazę. Mleko trzymaj w lodówce maksymalnie do 2-3 dni. 

Uwaga! Takie mleko idealne jest do owsianki, kawy czy przedtreningowego smoothie.

3. KASZA JAGLANA Z BURAKIEM I MARCHEWKĄ

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 marchewka
  • ½ cebuli
  • ½ buraka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego lub oliwy do smażenia
  • Oregano, bazylia, słodka papryka, pieprz do przyprawienia

Przygotowanie:

Jaglaną ugotuj w wodzie i odcedź. Na patelni rozgrzej olej kokosowy lub oliwę, a następnie dodaj posiekaną na drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Marchewkę i buraka pokrój w plasterki i wrzuć na patelnię z czosnkiem i cebulą. Przypraw do smaku i mieszając smaż do momentu zarumienienia się składników. Gotowe warzywa wymieszaj z kaszą i gotowe.

4. JAGLANA Z ORZECHAMI I SUSZONYMI OWOCAMI – idealna przed treningiem

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • Mleko lub woda do ugotowania kaszy ( mleko - najlepiej roślinne)
  • Garść orzechów (włoskie, nerkowca)
  • Garść migdałów
  • Garść suszonej żurawiny lub rodzynek
  •  Suszone morele, śliwki, kiwi, figi itp.
  • Szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:

Kaszę ugotuj w wodzie lub mleku (najlepiej roślinnym). Pokrojone bakalie wrzuć do garnuszka i zalej małą ilością wody, gotuj do miękkości. Do miseczki wsyp gotową kaszę, dodaj bakalie i posiekanie drobno orzechy. Na koniec dopraw cynamonem i posłódź miodem. Całość wymieszaj i gotowe.

5. KASZA JAGLANA ZE SZPINAKIEM

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 200-300g szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • Oliwa lub olej kokosowy do smażenia
  • Pieprz do smaku

Przygotowanie:

Jaglaną ugotuj w wodzie, a na patelni rozgrzej oliwę lub olej kokosowy. Na rozgrzaną patelnię dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez 2min. Następnie dodaj świeży lub mrożony szpinak i odrobinę wody. Szpinak duś do momentu aż zmięknie lub się rozmrozi. Do gotowego szpinaku dodaj kaszę jaglaną, oraz dopraw pieprzem do smaku. Wymieszaj i podawaj z sadzonym jajkiem.

Smacznego :)

Martyna Piątek

 

Dyskusja

CAPTCHA
To pytanie sprawdza czy jesteś człowiekiem i zapobiega wysyłaniu spamu.

Wysłane przez natalia kupka (niezweryfikowany) w sob., 2016-02-20 19:52

Super przepisy, na pewno wykorzystam, na ile porcji jest każdy przepis?