Owsianka jest świetnym daniem na rozpoczęcie dnia. Jest tania, dostarcza dużo wartości odżywczych, zawiera dużo błonnika, który reguluje pracę jelit i co najważniejsze, owsianka syci na długi czas, dzięki czemu nie stajemy się szybko głodni. Dodając do owsianki owoce, orzechy i bakalie, otrzymujemy wręcz idealny posiłek. Wiedziąc, że owsianka jest bardzo popularnym posiłkiem wśród biegaczy, postanowiliśmy przygotować 5 propozycji na jej urozmaicenie. Smacznego!


1. Owsianka z kaszy jaglanej z jabłkiem

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka miodu (zamiennik-syrop klonowy)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta imbiru (lub kardamonu)
  • garść rodzynek lub żurawiny
  • garść słonecznika lub siemienia lnianego
  • opcjonalnie-suszone śliwki, morele, migdały, wiórki kokosowe

Przygotowanie: kaszę ugotuj w 2 szklankach wody (dodaj ją do wrzącej wody i gotuj 15-20min). Pod koniec gotowania dodaj do garnka obrane, pokrojone w plasterki lub starte jabłko. Mieszając dodaj przyprawy (cynamon, imbir, kardamon) i dodatki (żurawina, słonecznik, siemię lniane, rodzynki). Posłódź do smaku miodem lub syropem klonowym.

Uwaga! Kasza jaglana nie uczula (nie zawiera glutenu) i jest lekkostrawna. Jaglana ma działanie zasadotwórcze, dlatego odgrywa ważną rolę w przywróceniu równowagi zasado-kwasowej w organizmie.

2. Owsianka z amarantusa z bananem

Składniki:

  • 1/2 szklanki poppingu z amarantusa (popping czyli prażone jak popcorn ziarna amarantusa)
  • garść rodzynek lub żurawiny
  • 1 łyżeczka cynamonu lub kakao do smaku
  • 1 łyżeczka wiórek kokosowych
  • opcjonalnie daktyle
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka masła orzechowego, miodu lub syropu z agavy
  • 1 szklanka gorącego mleka (najlepiej roślinnego-ryżowe, kokosowe, migdałowe, sojowe)

Przygotowanie: w miseczce umieść wszystkie składniki, a następnie zalej je mlekiem. Pozostaw na 5 minut. Amarantus w tym czasie napęcznieje.

Uwaga! Amarantus jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, żelaza, wapnia oraz magnezu fosforu i potasu. Zawiera witaminy z grupy B oraz antyoksydanty – witaminy A,C i E. To składnik szczególnie wskazany dla osób walczących z anemią.

3. Owsianka z płatków gryczanych z bananem, orzechami i migdałami

Składniki:

  • 1 szklanka płatków gryczanych
  • 2 szklanki mleka(najlepiej roślinnego)
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 banan
  • garść orzechów i migdałów
  • opcjonalnie łyżeczka masła orzechowego lub wiórek kokosowych

Przygotowanie: wlej mleko do garnka i dodaj płatki gryczane. Doprowadź do zagotowania mleka i odstaw na kilka minut aby płatki napęczniały. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i gotowe.

Uwaga! Płatki gryczane poprawiają kondycje naczyń krwionośnych, korzystnie wpływają na pracę mózgu i koncentrację. Poprawiają perystaltykę jelit dzięki sporej zawartości błonnika. Są bezglutenowym produktem, więc idealne dla osób na diecie bezglutenowej.

4.Owsianka z płatków jaglanych na mleku

Składniki:

  • ½ szklanki płatków jaglanych
  • 1 szklanka mleka lub mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
  • odrobina ekstraktu z wanilii do smaku
  • dodatkiem mogą być świeże lub suszone owoce i daktyle
  • garść płatków migdałowych

Przygotowanie: Wlej mleko do garnka i dodaj płatki jaglane. Doprowadź do zagotowania i zmniejsz ogień. Dodaj miód i ekstrakt z wanilii. Jaglankę nałóż do miseczki, dodaj świeże lub suszone owoce, daktyle i posyp płatkami migdałów dla ozdoby.

Uwaga! Dzięki zawartości błonnika płatki jaglane usprawniają trawienie i działanie układu pokarmowego, likwidują zaparcia i bezsenność. Posiadają właściwości moczopędne dzięki czemu pozytywnie wpływają na nasze nerki.

5.Owsianka z kaszy gryczanej na słodko

Składniki:

  • 1 ½ szklanki ugotowanej na sypko i nie palonej kaszy gryczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła kokosowego
  • Szczypta cynamonu
  • 1 łyżka wiórek kokosowych
  • Banan lub maliny

Przygotowanie: Ugotuj kaszę (na 1 szklankę kaszy-2 szklanki wody, gotuj 15 minut). Dodaj do niej miód, przyprawy, owoce i masło kokosowe. Wymieszaj i ozdób wiórkami kokosowymi. Gotowe. Uwaga! Kasza gryczana nie zakwasza organizmu i jest bezglutenowa. Źródło węglowodanów, białka i soli mineralnych(wapń, fosfor i magnez, które podnoszą naszą odporność) Liście gryki stosuje się w leczeniu żylaków, nadciśnienia, krwawień z nosa i przewodu pokarmowego.

Smacznego!
Martyna Piątek
 

Dyskusja

CAPTCHA
To pytanie sprawdza czy jesteś człowiekiem i zapobiega wysyłaniu spamu.

Wysłane przez Monaura (niezweryfikowany) w pon., 2016-01-18 19:26

Polecam też mix wyżej wymienionych. Przepyszna! Seriously Super Cereal 1 cup of buckwheat 1 cup of millet 1 cup of quinoa 1 cup of amaranth ½ cup of sunflower seeds ¼ cup of chia seed

Wysłane przez Gawma (niezweryfikowany) w pon., 2016-01-18 23:40

Tylko gdzie w tych "owsianych" płatki owsiane? :-)

Wysłane przez Martyna Piątek (niezweryfikowany) w wt., 2016-01-19 00:26

Przepisy są alternatywą owsianki. Zamienniki płatków owsianych(amarantus,kasza gryczana i jaglana,płatki gryczane i jaglane) są zdrowszym zamiennikiem, poniewaz klasyczna owsianka szybko może się znudzić dlatego warto urozmaicić ją innymi składnikami. Ale jeżeli tak bardzo domagacie sie płatków owsianych to następne przepisy będą bazować na nich :)

Wysłane przez piotrografia (niezweryfikowany) w wt., 2016-01-19 00:04

brzmi dobrze :)

Wysłane przez Anonymous (niezweryfikowany) w wt., 2016-01-19 09:46

Owsianka bez owsa????? Chyba nazwa nietrafiona!