Owsianka jest świetnym daniem na rozpoczęcie dnia. Jest tania, dostarcza dużo wartości odżywczych, zawiera dużo błonnika, który reguluje pracę jelit i co najważniejsze, owsianka syci na długi czas, dzięki czemu nie stajemy się szybko głodni. Dodając do owsianki owoce, orzechy i bakalie, otrzymujemy wręcz idealny posiłek. Wiedziąc, że owsianka jest bardzo popularnym posiłkiem wśród biegaczy, postanowiliśmy przygotować 5 propozycji na jej urozmaicenie. Smacznego!
1. Owsianka z kaszy jaglanej z jabłkiem
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 jabłko
- 1 łyżka miodu (zamiennik-syrop klonowy)
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta imbiru (lub kardamonu)
- garść rodzynek lub żurawiny
- garść słonecznika lub siemienia lnianego
- opcjonalnie-suszone śliwki, morele, migdały, wiórki kokosowe
Przygotowanie: kaszę ugotuj w 2 szklankach wody (dodaj ją do wrzącej wody i gotuj 15-20min). Pod koniec gotowania dodaj do garnka obrane, pokrojone w plasterki lub starte jabłko. Mieszając dodaj przyprawy (cynamon, imbir, kardamon) i dodatki (żurawina, słonecznik, siemię lniane, rodzynki). Posłódź do smaku miodem lub syropem klonowym.
Uwaga! Kasza jaglana nie uczula (nie zawiera glutenu) i jest lekkostrawna. Jaglana ma działanie zasadotwórcze, dlatego odgrywa ważną rolę w przywróceniu równowagi zasado-kwasowej w organizmie.
2. Owsianka z amarantusa z bananem
Składniki:
- 1/2 szklanki poppingu z amarantusa (popping czyli prażone jak popcorn ziarna amarantusa)
- garść rodzynek lub żurawiny
- 1 łyżeczka cynamonu lub kakao do smaku
- 1 łyżeczka wiórek kokosowych
- opcjonalnie daktyle
- 1 banan
- 1 łyżeczka masła orzechowego, miodu lub syropu z agavy
- 1 szklanka gorącego mleka (najlepiej roślinnego-ryżowe, kokosowe, migdałowe, sojowe)
Przygotowanie: w miseczce umieść wszystkie składniki, a następnie zalej je mlekiem. Pozostaw na 5 minut. Amarantus w tym czasie napęcznieje.
Uwaga! Amarantus jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, żelaza, wapnia oraz magnezu fosforu i potasu. Zawiera witaminy z grupy B oraz antyoksydanty – witaminy A,C i E. To składnik szczególnie wskazany dla osób walczących z anemią.
3. Owsianka z płatków gryczanych z bananem, orzechami i migdałami
Składniki:
- 1 szklanka płatków gryczanych
- 2 szklanki mleka(najlepiej roślinnego)
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 banan
- garść orzechów i migdałów
- opcjonalnie łyżeczka masła orzechowego lub wiórek kokosowych
Przygotowanie: wlej mleko do garnka i dodaj płatki gryczane. Doprowadź do zagotowania mleka i odstaw na kilka minut aby płatki napęczniały. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i gotowe.
Uwaga! Płatki gryczane poprawiają kondycje naczyń krwionośnych, korzystnie wpływają na pracę mózgu i koncentrację. Poprawiają perystaltykę jelit dzięki sporej zawartości błonnika. Są bezglutenowym produktem, więc idealne dla osób na diecie bezglutenowej.
4.Owsianka z płatków jaglanych na mleku
Składniki:
- ½ szklanki płatków jaglanych
- 1 szklanka mleka lub mleka roślinnego
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
- odrobina ekstraktu z wanilii do smaku
- dodatkiem mogą być świeże lub suszone owoce i daktyle
- garść płatków migdałowych
Przygotowanie: Wlej mleko do garnka i dodaj płatki jaglane. Doprowadź do zagotowania i zmniejsz ogień. Dodaj miód i ekstrakt z wanilii. Jaglankę nałóż do miseczki, dodaj świeże lub suszone owoce, daktyle i posyp płatkami migdałów dla ozdoby.
Uwaga! Dzięki zawartości błonnika płatki jaglane usprawniają trawienie i działanie układu pokarmowego, likwidują zaparcia i bezsenność. Posiadają właściwości moczopędne dzięki czemu pozytywnie wpływają na nasze nerki.
5.Owsianka z kaszy gryczanej na słodko
Składniki:
- 1 ½ szklanki ugotowanej na sypko i nie palonej kaszy gryczanej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka masła kokosowego
- Szczypta cynamonu
- 1 łyżka wiórek kokosowych
- Banan lub maliny
Przygotowanie: Ugotuj kaszę (na 1 szklankę kaszy-2 szklanki wody, gotuj 15 minut). Dodaj do niej miód, przyprawy, owoce i masło kokosowe. Wymieszaj i ozdób wiórkami kokosowymi. Gotowe. Uwaga! Kasza gryczana nie zakwasza organizmu i jest bezglutenowa. Źródło węglowodanów, białka i soli mineralnych(wapń, fosfor i magnez, które podnoszą naszą odporność) Liście gryki stosuje się w leczeniu żylaków, nadciśnienia, krwawień z nosa i przewodu pokarmowego.
Smacznego!
Martyna Piątek
Dyskusja