1. GRUSZKA Z CYNAMONEM
Składniki:
- 1 gruszka
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka wody lub mleka roślinnego
- Kilka kostek lodu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksuj blenderem na jednolitą masę. Gotowy koktajl przelej do szklanki i udekoruj plasterkami gruszki, opcjonalnie dodaj kilka listków mięty.
2. KOKTAJL ŻURAWINOWY
Składniki:
- 1 banan
- 1 szklanka mleka roślinnego lub zwierzęcego
- 1 łyżka suszonej żurawiny (namoczonej w wodzie)
- 1 łyżka otrębów owsianych (wcześniej namoczonych w wodzie i odsączonych)
- 1 łyżka ziaren słonecznika
- 1 łyżka siemienia lnianego lub zmielonego lnu (namoczonego w wodzie)
- 1 łyżka amarantusa ekspandowanego (namoczonego w wodzie)
- 1 łyżeczka syropu klonowego, syropu z agawy lub miodu
- Szczypta cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Banana podziel na mniejsze części. Siemie lniane, amarantus, żurawinę i otręby owsiane zalej wodą i odstaw na kilka minut. Po napęcznieniu wrzuć składniki do miseczki, dodaj przyprawy, banana, mleko, ziarna słonecznika, miód lub syrop. Wszystko zmiksuj na jednolity płyn i gotowe!
3. KOKTAJL ARBUZOWY
Składniki:
- Sok z 1 cytryny
- 2 szklanki miąższu arbuza bez pestek
- 1 banan
- Garść mrożonych truskawek lub owoców leśnych
- Kilka kostek lodu
- Kilka listków mięty
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na największych obrotach. Koktajl przelej do szklanki i udekoruj listkami mięty.
4. OGÓREK Z NATKĄ PIETRUSZKI
Składniki:
- 1 mały ogórek
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- 1 cytryna
- 1 limonka
- 1 szklanka zimnej wody
- Kilka listków mięty
- Kilka kostek lodu
Przygotowanie:
Wyciśnij sok z cytryny i limonki. Dokładnie umyj natkę pietruszki i ogórka, następnie drobno je posiekaj. Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj. Pietruszka oczyszcza organizm i usuwa nadmiar wody z organizmu.
5. ZIELONY KOKTAJL SZPINAKOWO-JABŁKOWY
Składniki:
- 1 duże jabłko
- 1 garść świeżego szpinaku
- 1 limonka lub cytryna
- 1 szklanka wody
- Kawałek świeżego imbiru
Przygotowanie:
Jabłko umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Szpinak dokładnie opłucz, wyciśnij sok z limonki lub cytryny, a imbir przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki umieść w pojemniku, dodaj wodę i zmiksuj.
Smacznego!
Martyna Piątek
Dyskusja