1. GRUSZKA Z CYNAMONEM

Składniki:

  • 1 gruszka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka wody lub mleka roślinnego
  • Kilka kostek lodu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksuj blenderem na jednolitą masę. Gotowy koktajl przelej do szklanki i udekoruj plasterkami gruszki, opcjonalnie dodaj kilka listków mięty.

2. KOKTAJL ŻURAWINOWY

Składniki:

  • 1 banan
  • 1 szklanka mleka roślinnego lub zwierzęcego
  • 1 łyżka suszonej żurawiny (namoczonej w wodzie)
  • 1 łyżka otrębów owsianych (wcześniej namoczonych w wodzie i odsączonych)
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • 1 łyżka siemienia lnianego lub zmielonego lnu (namoczonego w wodzie)
  • 1 łyżka amarantusa ekspandowanego (namoczonego w wodzie)
  • 1 łyżeczka syropu klonowego, syropu z agawy lub miodu
  • Szczypta cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Banana podziel na mniejsze części. Siemie lniane, amarantus, żurawinę i otręby owsiane zalej wodą i odstaw na kilka minut. Po napęcznieniu wrzuć składniki do miseczki, dodaj przyprawy, banana, mleko, ziarna słonecznika, miód lub syrop. Wszystko zmiksuj na jednolity płyn i gotowe!

3. KOKTAJL ARBUZOWY

Składniki:

  • Sok z 1 cytryny
  • 2 szklanki miąższu arbuza bez pestek
  • 1 banan
  • Garść mrożonych truskawek lub owoców leśnych
  • Kilka kostek lodu
  • Kilka listków mięty

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na największych obrotach. Koktajl przelej do szklanki i udekoruj listkami mięty.

4. OGÓREK Z NATKĄ PIETRUSZKI

Składniki:

  • 1 mały ogórek
  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • 1 cytryna
  • 1 limonka
  • 1 szklanka zimnej wody
  • Kilka listków mięty
  • Kilka kostek lodu

Przygotowanie:

Wyciśnij sok z cytryny i limonki. Dokładnie umyj natkę pietruszki i ogórka, następnie drobno je posiekaj. Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj. Pietruszka oczyszcza organizm i usuwa nadmiar wody z organizmu.

5. ZIELONY KOKTAJL SZPINAKOWO-JABŁKOWY

Składniki:

  • 1 duże jabłko
  • 1 garść świeżego szpinaku
  • 1 limonka lub cytryna
  • 1 szklanka wody
  • Kawałek świeżego imbiru

Przygotowanie:

Jabłko umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Szpinak dokładnie opłucz, wyciśnij sok z limonki lub cytryny, a imbir przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki umieść w pojemniku, dodaj wodę i zmiksuj. 

 

Smacznego!

Martyna Piątek

 

 

Dyskusja

CAPTCHA
To pytanie sprawdza czy jesteś człowiekiem i zapobiega wysyłaniu spamu.