1. JAGLANE BROWNIE
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 jogurt naturalny, grecki lub roślinny
- 1 szklanka mleka (najlepiej roślinnego)
- 3 łyżki masła orzechowego
- 5 łyżek kakao
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Garść daktyli
- 1 czekolada gorzka
- 1/2 szklanki płatków owsianych zmielonych na mąkę
Przygotowanie:
Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na 30 minut. Kaszę jaglaną przepłucz gorącą wodą na sicie i wrzuć do garnka z zagotowaną wodą (3 szklanki). Jaglaną gotuj 20-25 minut i zdejmij z gazu. Daktyle wraz z wodą, w której się moczyły zblenduj na jednolitą masę, a czekoladę pokrój na bardzo drobno. Do dużej miski wsyp jaglaną, dodaj jogurt, kakao, mleko, zmielone daktyle, proszek do pieczenia, miód, masło orzechowe, mąkę owsianą i wymieszaj. Na koniec dodaj czekoladę i pomieszaj jeszcze raz. Masę przełóż na blaszkę posmarowaną olejem kokosowym lub innym tłuszczem. Piecz w temperaturze 180C przez 40-50min. Wierzch ciasta możesz ozdobić daktylami, orzechami, migdałami.
2. BATONY MUSLI
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka innych płatków (jaglane, gryczane, zbożowe, amarantus ekspandowany)
- 2 szklanki mieszanki orzechów, daktyli, migdałów, sezamu, żurawiny, rodzynek, siemienia lnianego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 3 łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki miodu lub syropu klonowego
- Opcjonalnie cynamon, kakao
Przygotowanie:
Masło orzechowe i miód (lub syrop klonowy) podgrzej w garnku i dodaj pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do formy. Kiedy masa ostygnie, pokrój ją na podłóżne batony.
3. CIASTKA BURACZANE
Składniki:
- 2 duże buraki
- 3 łyżki mąki
- Garść siemienia lnianego
- Garść słonecznika
- Garść żurawiny
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
Przygotowanie:
Buraki obierz i pokrój w drobną kostkę, zblenduj je razem z mąką, olejem kokosowym, miodem i cynamonem. Do masy dodaj słonecznik, żurawinę, siemię lniane i ponownie wymieszaj (nie blenduj, ciastka będą bardziej chrupkie). Z masy uformuj ciastka i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180C przez 40-50 minut.
Martyna Piątek
Dyskusja