1. KOTLECIKI JAGLANE Z BROKUŁAMI

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • Woda/bulion do ugotowania jaglanej
  • 1 brokuł
  • 5 łyżek nasion słonecznika
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 jajka
  • Ulubione przyprawy do smaku
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Kaszę ugotuj w wodzie lub bulionie. Pokrój brokuł na mniejsze części i ugotuj go na parze lub w wodzie (wskazówki dotyczące gotowania – w artykule ”Dlaczego biegacze powinni jeść brokuły?”). W misce wymieszaj ugotowaną kaszę jaglaną z brokułem, jajkami, ziarnami słonecznika, siemię lnianym. Całość dopraw ulubionymi ziołami i przyprawami. Z powstałej masy uformuj małe kotleciki i smaż je na rozgrzanej patelni z oliwą. Wegetariańskie kotleciki zaspokoją apetyt wegetarian lub będą doskonałym dodatkiem do mięsnych dań - kurczaka, ryby.

2. KUSKUS Z BROKUŁAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • Woda do ugotowania kaszy
  • ½ brokuła
  • Suszone pomidory
  • Szczypta oregano, bazyli, pieprzu, i innych ulubionych ziół
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Kaszę kuskus zalej wrzątkiem, tak aby linia wody sięgała 2-3 cm nad kaszę i odstaw na 5 min. Brokuł podziel na mniejsze części i ugotuj na parze lub w wodzie. Napęczniałą i gotową kaszę kuskus przesyp na patelnię z oliwą, dodaj suszone pomidory i zioła. Przez 5min mieszając, trzymaj na małym ogniu. I gotowe!

3. WEGAŃSKA ZUPA KREM

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 2 cebule
  • 2 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek/ oleju kokosowy
  • Szczypta pieprzu, imbiru i kurkumy

Przygotowanie:

Brokuł umyj, podziel na mniejsze części i wrzuć do głębokiego garnka. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i ziemniaki, przeciśnięty przez praskę czosnek i wyciśnięty sok z cytryny. Całość zalej wodą, tak by przykryła warzywa. Gotuj pod przykrywką, a kiedy woda zacznie wrzeć – dodaj przyprawy i oliwę/olej. Zmniejsz ogień i gotuj wodę tak długo, aż warzywa zmiękną. Wywar zdejmij z gazu i odstaw do wystygnięcia. Całość zmiksuj blenderem, w moim przypadku w thermomixie na gładki krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta – dolej wody. Aby urozmaicić smak i wzbogacić krem w białko i witaminy, do kremu dosyp kaszę kuskus (wchłonie ona część płynu z kremu, napęcznieje i wzbogaci krem w dodatkowe smaki). 

 

Martyna Piątek

Dyskusja

CAPTCHA
To pytanie sprawdza czy jesteś człowiekiem i zapobiega wysyłaniu spamu.