1. Produkty niskotłuszczowe i light

Produkty niskotłuszczowe i light są zdrowsze i mniej kaloryczne. Analiza etykiet zamieszczonych na opakowaniach produktów niskotłuszczowych, beztłuszczowych lub light dowodzi, że te produkty spożywcze nie zawsze są niskokaloryczne. Na półkach sklepowych możemy znaleźć produkty light, które mają więcej kalorii niż ich tradycyjne odpowiedniki. aby zachować słodki smak, cukier zastępuje się słodzikiem, a żeby go wzmocnić dodaje się więcej tłuszczu. Wniosek? Light to produkty o wyższej wartości energetycznej niż jego zwykły odpowiednik. Nie są zdrowsze, a cukier został zastąpiony niekoniecznie zdrowymi zamiennikami.

2. Pigułki na odchudzanie

Pigułki na odchudzanie skutecznie zwalczają zbędne kilogramy bez konsekwencji zdrowotnych. To oczywiście jedna, wielka nieprawda. Preparaty odchudzające mogą jedynie odrobinę pomóc, ale tylko jako element dobrze zbilansowanego jadłospisu i regularnej aktywności. Stosowanie tabletek odchudzających niesie za sobą liczne konsekwencje. Chudniemy, ale krótkotrwale. Dlaczego? Ponieważ nasz organizm traci wodę, zamiast spalać tłuszcz. Wciąż myślisz o tabletkach? Konsekwencjami ich stosowani może być wzrost ciśnienia, nadpobudliwość, wahania nastroju, potliwość .W najgorszym wypadku może dojść do wad serca i toksycznego uszkodzenia komórek wątrobowych. Dzieje się tak, ponieważ głównym składnikiem tabletek jest SIBUTRAMINA (a ta zawiera wycofaną z polskiego rynku MERIDIE). Lek ten stosowany jest w przypadkach chorobliwej otyłości, ponieważ konsekwencje stosowania go są zbyt obciążające dla naszego organizmu. Rynek farmakologiczny to wielka maszyna. Biorąc tabletki na odchudzanie wpędzamy siebie w kolejne problemy zdrowotne, z tego powodu sięgamy po kolejne, tym razem np.: na nadciśnienie. Jednym słowem, NIE WARTO.

3. Jedzenie do 18:00

Kolacje należy spożywać do godziny 18:00. Zasada nie jedzenia po 18  jest głęboko zakorzeniona i wielu z nas wciąż stosuje ją w codziennym życiu. Błąd! Dlaczego? Jest to kwestia indywidualna. Ostatni posiłek należy spożyć najpóźniej  2,3h przed snem. Jeżeli chodzimy spać o 21, wtedy owszem ostatni posiłek powinien zostać skonsumowany o 18. W przypadku kiedy pracujemy do późna, trenujemy wieczorami, nasza kolacja automatycznie przesuwa się na późniejszą porę. Najważniejsze żebyśmy nie przejadali się na noc. Nasz organizm w nocy ma się regenerować i odpoczywać. W fazie snu jak i podczas zasypiania odnawiają się komórki, produkowany jest hormon wzrostu, który umożliwia powstawanie komórek układu odpornościowego. Kolacja  powinna być lekkostrawna dla naszego układu trawiennego.

4. Węglowodany

Aby schudnąć należy z diety zlikwidować węglowodany. Jest to nieprawda, ponieważ właściwe węglowodany (ze zbóż, owoców i warzyw) są niezwykle ważne dla naszego ciała i umysłu. Jeżeli trenujemy, węglowodany tym bardziej powinny codziennie gościć na naszych talerzach. Węglowodany złożone , czyli wielocukry- polisacharydy, powstają przez połączenie się kilku cukrów prostych. Ograniczając węglowodany, skazujemy się na spadek energii i koncentracji, nasza odporność słabnie, jesteśmy senni i zmęczeni. Są paliwem dla naszych mięśni jak i mózgu. Pamiętajmy, że tłuszcz spala się w ogniu węglowodanów.

5. Ilość posiłków-im mniej tym lepiej?

Jedzenie mniejszej ilości posiłków przyspieszy odchudzanie. Wręcz przeciwne, regularne zbilansowane 5, 6 posiłków pozwoli utrzymać wagę i przyspieszy metabolizm. Ograniczając ich liczbę spowalniamy nasz metabolizm. Organizm przestawia się na fazę przetrwania i wcale nie spala naszego tłuszczu. Magazynuje go na wszelki wypadek. Organizm pozbawiony energii dostarczanej z pożywieniem spowalnia procesy metaboliczne i zaczyna magazynować energię w postaci tkanki tłuszczowej. Najlepszym sposobem na regularne spożywanie 5, 6 posiłków dziennie jest wyrobienie nawyku. Przyzwyczajenie i nauczenie naszego organizmu do małych i regularnych posiłków. Jedzenie co 3h mniejszych i zróżnicowanych dań jest kluczem do sukcesu.

 

Martyna Piątek

Dyskusja

CAPTCHA
To pytanie sprawdza czy jesteś człowiekiem i zapobiega wysyłaniu spamu.