1. Równowaga kwasowo-zasadowa
By uniknąć zakwaszenia organizmu bardzo ważna jest odpowiednia, zbilansowana dieta. Do prawidłowej pracy organizm potrzebuje produktów zarówno kwasowych jak i zasadowych. Mowa tutaj nie o pH produktów, ale o ich wpływie na pH naszej krwi tuż po ich strawieniu i przyswojeniu. To jak konkretny produkt spożywczy będzie oddziaływał na równowagę kwasowo-zasadową zależy od zawartych w nim składników mineralnych. Produkty żywnościowe różnią się zawartością pierwiastków. Kwasotwórcze są bogate w chlor, fosfor i siarkę. Zasadotwórcze są bogate w wapń, sód, potas, magnez. To, czy dany produkt zakwasza czy odkwasza organizm, nie zależy od jego smaku, a od tego, jak zachowuje się w procesie przemiany materii (cytryna jest kwaśna, ale działa zasadowo, natomiast cukier jest słodki, a zakwasza organizm). Nasza dieta powinna zawierać produkty zarówno kwasowe, jak i zasadowe. Stosowanie diety ma prowadzić do równowagi kwasowo-zasadowej, a nie całkowitej eliminacji produktów kwasotwórczych, które również są potrzebne organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Najważniejsza dla naszego ciała i zdrowia jest równowaga.
2. Produkty zasadotwórcze
Produkty zasadowe to te, które podczas trawienia zachowują odczyn alkaliczny. Dzielą się na wysoko zasadotwórcze (pH 9,0-8,1), średnio zasadotwórcze (pH 8,0-7,1) i słabo zasadotwórcze (pH do 7,0). Kilka prozdrowotnych produktów o właściwościach alkalizujących (odkwaszających):
- Jabłka
- Buraki
- Banany
- Melony
- Sałata
- Marchewka
- Gruszka
- Czarna porzeczka
- Mleko
- Surowy szpinak
- Świeżo wyciskane soki owocowe bez cukru
- Soczewica, fasola, soja
- Ogórek
- Kiwi
- Ananas
- Arbuz
- Brokuł
- Pomidory
- Pieczarki
- Cukinia
- Awokado
- Cytryna
- Limonka
- Oleje tłoczone na zimno
- Siemię lniane, słonecznik, migdały
- Cynamon, curry, imbir, zioła, pieprz
3. Produkty kwasotwórcze
Żywność zakwaszającą stanowią produkty wydzielające pod wpływem procesów trawiennych bardzo dużo kwasu. Dzielą się na wysoko kwasotwórcze (pH 5,9-5,0), średnio kwasotwórcze (pH 6,9-6,0) i słabo kwasotwórcze (pH do 7). Postanowiłam wymienić te najbardziej kwasotwórcze i jednocześnie szkodliwe dla naszego zdrowia:
- Alkohol ( wyjątek – czerwone wino)
- Tłuste mięsa
- Napoje z kofeiną i gazowane
- Cukier
- Biały ryż
- Słodycze (ciasta, ciastka, batony)
- Soki i napoje z dodatkiem cukru
- Tłuste sery i wędliny
- Cheb pszenny
- Biała mąka pszenna
- Czarna herbata i kawa
DIETA POWINNA W 80% SKŁADAĆ SIĘ Z PRODUKTÓW ZASADOTWÓRCZYCH I OBOJĘTNYCH, A W 20% Z KWASOTWÓRCZYCH.
Martyna Piątek
Dyskusja