1. Równowaga kwasowo-zasadowa

By uniknąć zakwaszenia organizmu bardzo ważna jest odpowiednia, zbilansowana dieta. Do prawidłowej pracy organizm potrzebuje produktów zarówno kwasowych jak i zasadowych. Mowa tutaj nie o pH produktów, ale o ich wpływie na pH naszej krwi tuż po ich strawieniu i przyswojeniu. To jak konkretny produkt spożywczy będzie oddziaływał na równowagę kwasowo-zasadową zależy od zawartych w nim składników mineralnych. Produkty żywnościowe różnią się zawartością pierwiastków. Kwasotwórcze są bogate w chlor, fosfor i siarkę. Zasadotwórcze są bogate w wapń, sód, potas, magnez. To, czy dany produkt zakwasza czy odkwasza organizm, nie zależy od jego smaku, a od tego, jak zachowuje się w procesie przemiany materii (cytryna jest kwaśna, ale działa zasadowo, natomiast cukier jest słodki, a zakwasza organizm). Nasza dieta powinna zawierać produkty zarówno kwasowe, jak i zasadowe. Stosowanie diety ma prowadzić do równowagi kwasowo-zasadowej, a nie całkowitej eliminacji produktów kwasotwórczych, które również są potrzebne organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Najważniejsza dla naszego ciała i zdrowia jest równowaga.

 

2. Produkty zasadotwórcze

Produkty zasadowe to te, które podczas trawienia zachowują odczyn alkaliczny. Dzielą się na wysoko zasadotwórcze (pH 9,0-8,1), średnio zasadotwórcze (pH 8,0-7,1) i słabo zasadotwórcze (pH do 7,0). Kilka prozdrowotnych produktów o właściwościach alkalizujących (odkwaszających):

 

  • Jabłka
  • Buraki
  • Banany
  • Melony
  • Sałata
  • Marchewka
  • Gruszka
  • Czarna porzeczka
  • Mleko
  • Surowy szpinak
  • Świeżo wyciskane soki owocowe bez cukru
  • Soczewica, fasola, soja
  • Ogórek
  • Kiwi
  • Ananas
  • Arbuz
  • Brokuł
  • Pomidory
  • Pieczarki
  • Cukinia
  • Awokado
  • Cytryna
  • Limonka
  • Oleje tłoczone na zimno
  • Siemię lniane, słonecznik, migdały
  • Cynamon, curry, imbir, zioła, pieprz

 

3. Produkty kwasotwórcze

Żywność zakwaszającą stanowią produkty wydzielające pod wpływem procesów trawiennych bardzo dużo kwasu. Dzielą się na wysoko kwasotwórcze (pH 5,9-5,0), średnio kwasotwórcze (pH 6,9-6,0) i słabo kwasotwórcze (pH do 7). Postanowiłam wymienić te najbardziej kwasotwórcze i jednocześnie szkodliwe dla naszego zdrowia:

  • Alkohol ( wyjątek – czerwone wino)
  • Tłuste mięsa
  • Napoje z kofeiną i gazowane
  • Cukier
  • Biały ryż
  • Słodycze (ciasta, ciastka, batony)
  • Soki i napoje z dodatkiem cukru
  • Tłuste sery i wędliny
  • Cheb pszenny
  • Biała mąka pszenna
  • Czarna herbata i kawa

 

DIETA POWINNA W 80% SKŁADAĆ SIĘ Z PRODUKTÓW ZASADOTWÓRCZYCH I OBOJĘTNYCH, A W 20% Z KWASOTWÓRCZYCH.

 

Martyna Piątek

Dyskusja

CAPTCHA
To pytanie sprawdza czy jesteś człowiekiem i zapobiega wysyłaniu spamu.

Wysłane przez Robert Wojcieszak (niezweryfikowany) w sob., 2016-04-09 16:04

Czy to przypakiem nie jest kolejna bzdyra???? Nie ma czegos takiego jak zakwaszenie organizmu!!! To nie moje stwierdzenie a opinia prawdziwych lekarzy.

Wysłane przez Robert Wojcieszak (niezweryfikowany) w sob., 2016-04-09 16:04

Czy to przypakiem nie jest kolejna bzdyra???? Nie ma czegos takiego jak zakwaszenie organizmu!!! To nie moje stwierdzenie a opinia prawdziwych lekarzy.

Wysłane przez Jajcarz (niezweryfikowany) w czw., 2019-08-15 11:25

A przepraszam, jakie są jaja kurze. Dlaczego nie ma ich w rozpisce?

Wysłane przez radzimierz (niezweryfikowany) w sob., 2023-04-15 10:13

Wszystkie te rady są bardzo kontrowersyjne ponieważ zakładają, że dany człowiek ma tylko jedną chorobę, tylko tę o której zwalczaniu mówi np.dietetyk. Tymczasem prawda jest taka, że ludzie np. w starszym wieku chorują na wiele różnych dolegliwości. Przykład, gdy mowa z produktach zakwaszających pani Martyn Piątek zakazuje białego pieczywa. W przypadku przewlekłej choroby wrzodowej jest zalecane wyłącznie białe pieczywo. Także rada, by ostatni posiłek jadać o godz.18 udzielana przez innego dietetyka spowodowałaby natychmiastowe i dramatyczne pogorszenie choroby wrzodowej, gdzie trzeba ostatni posiłek zjeść godzinę przed snem. Dlatego jestem coraz bardziej sceptyczny co do sugestii dietetyków nie patrzących szerzej na stan zdrowia danego pacjenta.