1. WITAMINA A
Witamina A to grupa związków chemicznych rozpuszczalnych w tłuszczach. Witamina A nazywana również Retinolem (jej najważniejszy związek), beta-karotenem czy prowitaminą A. Witamina ta ma wpływ na organizm dlatego jest niezbędnym elementem zdrowej diety. Pod symbolem A kryje się retinol, retinal, kwas retinowy i jego sole, estry retinylu, pochodne retinolu i retinalu oraz karetonoidy, nazywane prowitaminami A
2. GŁÓWNE FUNKCJE WITAMINY A:
- Umożliwienie widzenia (rodopsyna)
- Budowa naskórka i skóry
- Metabolizm białek i hormonów steroidowych
- Synteza hormonów kory nadnerczy
- Udział w budowie erytrocytów
- Utrzymanie stabilności komórek nabłonkowych
- Umożliwienie wydzielania tyroksyny z tarczycy
- Tworzy szkliwo nazębne
Retinol i jego pochodne znajdują się w żywności pochodzenia zwierzęcego, natomiast prowitaminy A występują w produktach roślinnych. Największe ilości witaminy A znajdziemy w olejach rybnych (trany). Karotenoidy występują w czerwonych, pomarańczowych i żółtych warzywach i owocach. Znajdują się również w zielonych liściach warzyw. Witamina A znajduje się również w tuńczyku, wątróbce, jajach czy maśle. Produkty mleczne odtłuszczone są niemal pozbawione witaminy A. W trakcie obróbki kulinarnej straty witaminy A dochodzą do 25%.
3. SKUTKI NIEDOBORU WITAMINY A - HIPOWITAMINOZA:
Niedobór witaminy A może być spowodowany jej brakami w pożywieniu lub zaburzeniami wchłaniania. Taki stan jest ciężki do rozpoznania, ponieważ organizm zwykle ma zapasy tej witaminy i skutki niedoborów widoczne są dopiero po kilku latach od wystąpienia zaburzeń.
- Suche i osłabione włosy
- Kruche i łamliwe paznokcie
- Sucha skóra
- Gęsia skórka
- Wysypki skórne
- Zmęczenie
- Zahamowanie wzrostu u dzieci
- Kurza ślepota
- Zaburzenia pracy gruczołów łzowych
- Osłabiona odporność
4. OBJAWY NADMIARU WITAMINY A - HIPERWITAMMINOZA:
Nie tylko niedobór, ale również nadmiar witaminy A może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia.
- Wypadanie włosów
- Ociężałość
- Ospałość i zmęczenie
- Utrata apetytu
- Obrzmienie powiek
- Bóle kości i stawów
5. ŹRÓDŁO WITAMINY A:
Chcąc uniknąć nadmiaru lub niedoboru witaminy A musimy spożywać produkty, które są cennym źródłem tej witaminy, jednocześnie zwracać uwagę na ilość. Witamina A w naturalnej postaci ma lepszy wpływ i działanie, niż ta znajdująca się w suplementach.
Źródło retinolu i jego pochodnych:
- Masło
- Wątróbka
- Ryby – tran
- Produkty mleczne
Źródło prowitaminy A:
- Pomidory
- Marchew
- Szpinak
- Sałata
- Pietruszka
- Śliwki
- Dynia
Literatura:
- Anna Lewandowska "Żyj zdrowo i aktywnie"
Martyna Piątek
Dyskusja