1. WITAMINA A

Witamina A to grupa związków chemicznych rozpuszczalnych w tłuszczach. Witamina A nazywana również Retinolem (jej najważniejszy związek), beta-karotenem czy prowitaminą A. Witamina ta ma wpływ na organizm dlatego jest niezbędnym elementem zdrowej diety. Pod symbolem A kryje się retinol, retinal, kwas retinowy i jego sole, estry retinylu, pochodne retinolu i retinalu oraz karetonoidy, nazywane prowitaminami A

2. GŁÓWNE FUNKCJE WITAMINY  A:

  • Umożliwienie widzenia (rodopsyna)
  • Budowa naskórka i skóry
  • Metabolizm białek i hormonów steroidowych
  • Synteza hormonów kory nadnerczy
  • Udział w budowie erytrocytów
  • Utrzymanie stabilności komórek nabłonkowych
  • Umożliwienie wydzielania tyroksyny z tarczycy
  • Tworzy szkliwo nazębne

Retinol i jego pochodne znajdują się w żywności pochodzenia zwierzęcego, natomiast prowitaminy A występują w produktach roślinnych. Największe ilości witaminy A znajdziemy w olejach rybnych (trany). Karotenoidy występują w czerwonych, pomarańczowych i żółtych warzywach i owocach. Znajdują się również w zielonych liściach warzyw. Witamina A znajduje się również w tuńczyku, wątróbce, jajach czy maśle. Produkty mleczne odtłuszczone są niemal pozbawione witaminy A. W trakcie obróbki kulinarnej straty witaminy A dochodzą do 25%.

3. SKUTKI NIEDOBORU WITAMINY A - HIPOWITAMINOZA:

Niedobór witaminy A może być spowodowany jej brakami w pożywieniu lub zaburzeniami wchłaniania. Taki stan jest ciężki do rozpoznania, ponieważ organizm zwykle ma zapasy tej witaminy i skutki niedoborów widoczne są dopiero po kilku latach od wystąpienia zaburzeń.

  • Suche i osłabione włosy
  • Kruche i łamliwe paznokcie
  • Sucha skóra
  • Gęsia skórka
  • Wysypki skórne
  • Zmęczenie
  • Zahamowanie wzrostu u dzieci
  • Kurza ślepota
  • Zaburzenia pracy gruczołów łzowych
  • Osłabiona odporność

4. OBJAWY NADMIARU WITAMINY A - HIPERWITAMMINOZA:

Nie tylko niedobór, ale również nadmiar witaminy A może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia.

  • Wypadanie włosów
  • Ociężałość
  • Ospałość i zmęczenie
  • Utrata apetytu
  • Obrzmienie powiek
  • Bóle kości i stawów

5. ŹRÓDŁO WITAMINY A:

Chcąc uniknąć nadmiaru lub niedoboru witaminy A musimy spożywać produkty, które są cennym źródłem tej witaminy, jednocześnie zwracać uwagę na ilość. Witamina A w naturalnej postaci ma lepszy wpływ i działanie, niż ta znajdująca się w suplementach.

Źródło retinolu i jego pochodnych:

  • Masło
  • Wątróbka
  • Ryby – tran
  • Produkty mleczne

Źródło prowitaminy A:

  • Pomidory
  • Marchew
  • Szpinak
  • Sałata
  • Pietruszka
  • Śliwki
  • Dynia

Literatura:

- Anna Lewandowska "Żyj zdrowo i aktywnie"

Martyna Piątek

Dyskusja

CAPTCHA
To pytanie sprawdza czy jesteś człowiekiem i zapobiega wysyłaniu spamu.