Olej kokosowy nazywany inaczej masłem lub tłuszczem kokosowym zawiera w większości kwasy tłuszczowe ( średnio i krótko łańcuchowe). Olej kokosowy uzyskuje się głównie z orzecha kokosowego (owoc palmy kokosowej). Znaczna część kokosa jest jadalna i można uzyskać z niego zarówno miąższ, sok (czyli mleko kokosowe lub woda kokosowa) oraz olej kokosowy. W dzisiejszym artykule skupie się na oleju kokosowym i tym co wyróżnia go na tle innych tłuszczy.
W skład oleju kokosowego wchodzą cząsteczki tłuszczu – trójglicerydy średniołańcuchowe, które należą do tłuszczy nasyconych. Zatem wydawać by się mogło, że mają one niekorzystny wpływ na zdrowie. Jednak trójglicerydy średniołańcuchowe są metabolizowane w inny sposób niż pozostałe tłuszcze. Po dostaniu się do ludzkiego organizmu podobnie jak węglowodany zamieniane są w energię (nie powodując przy tym skoku cukru we krwi). Tym samym olej koksowy jest zarówno źródłem energii, zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej i ma wiele innych właściwości prozdrowotnych.
SKŁAD OLEJU KOKOSOWEGO
Olej kokosowy powstaje z miąższu kokosa i jest uznawany za jeden z najzdrowszych na świecie. Zawdzięcza to swoim składnikom, a mianowicie trójglicerydom średniołańcuchowym. Czytając ten artykuł można zadać sobie pytanie: „Jak niezdrowe tłuszcze nasycone mogą być zdrowe?” Owszem, olej kokosowy zawiera cząsteczki tłuszczu nasyconego, jednak jest on metabolizowany w inny sposób. Kwasy występujące w oleju kokosowym różnią się od tych występujących w innych tłuszczach tym samym mają zupełnie inny wpływ na organizm (każdy kwas tłuszczowy, w zależności od rozmiaru, jest w organizmie inaczej przetwarzany i wykorzystywany). Trójglicerydy średniołańcuchowe po dostaniu się do organizmu człowieka nie są zamienianie w tkankę tłuszczową, tylko wykorzystywane są do produkcji energii. Uwzględniając w naszym posiłku olej kokosowy przyspieszymy procesy metaboliczne i spalimy więcej kalorii. W skład oleju kokosowego wchodzi również kwas laurynowy, kaprylowy, kaprynowy, mirystynowy.Te specjalne kwasy tłuszczowe nie wyrządzają krzywdy, a nawet dostarczają wartości odżywczych i energii, ale niosą śmierć mikroorganizmom, które powodują infekcję i chorobę Kwas laurynowy to około 50% całego składu oleju kokosowego, który w ludzkim organizmie zamienia się w monolauryn. Kwasy zawarte w oleju posiadają właściwości antywirusowe, antygrzybiczne i antybakteryjne. Tym samym odporność organizmu jest silniejsza.
OLEJ KOKOSOWY NA ODCHUDZANIE
Olej kokosowy sprzyja utrzymaniu prawidłowej wagi ciała i wspomaga regulację metabolizmu. Dzieje się tak dlatego, że tłuszcze w nim zawarte nie są odkładane w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej. Przekształcane są one w enegię (podobnie jak węglowodany, z tą różnicą, że energia z tłuszczu nie podnosi cukru we krwi). Olej kokosowy sprzyja spalaniu tkanki tłuszczowej, szczególnie w okolicach jamy brzusznej i narządów wewnętrznych.
OLEJ KOKOSOWY DLA SPORTOWCÓW
Związki zawarte w oleju kokosowym odżywiają mięśnie i pozytywnie wpływają na wydolność. Trójglicerydy średniołańcuchowe ulegają przemianie na energię, która podczas treningu jest niezbędna do prawdiłowej pracy mięśni. Jednocześnie zapobiegają odkładaniu się tkanki tłuszczowej co sprzyja rozbudowie masy mięśniowej i zgrabnej sylwetce.
OLEJ KOKOSOWY JAKO KOSMETYK
- Dzięki swoim właściwościom antywirusowym, antygrzybicznym i antybakteryjnym leczy skaleczenia, oparzenia, zapalenia skórne, trądzik, opryszczki
- Jako balsam i krem do ciała nawilża i odżywia skórę
- Redukuje zmarszczki i zapobiega powstawaniu nowych
- Zabezpiecza skórę przed promieniowaniem UV
- Jako kosmetyk do włosów zapobiega łupieżowi (dzięki właściwościom antygrzybicznym), przyspiesza porost włosów, odżywia je i regeneruje
Literatura:
- Bruce Fife "Cud oleju kokosowego"
- Adam Kuźnik "Fenomen wśród kwasów nasyconych"
Martyna Piątek
Dyskusja