Budyń z kaszy jaglanej z jabłkami

Składniki:

  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej Sante
  • szklanka wody
  • szklanka mleka krowiego lub kokosowego
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • 4 twarde jabłka
  • 1/3 szklanki płatków migdałów

Wykonanie:

Kaszę gotujemy w wodzie ok. 10-15 minut, aż wchłonie całą wodę. Pod koniec gotowania dolewamy mleko, zagotowujemy i zdejmujemy z gazu. Blendujemy na jednolitą masę. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę. Dusimy na małym ogniu aż staną się miękkie. Migdały prażymy na suchej patelni aż się delikatnie przyrumienią. Do miseczek nakładamy trochę budyniu jaglanego, uduszone jabłka i całość posypujemy uprażonymi migdałami.

Burgery z kaszy gryczanej (6 kotletów)

Składniki:

  • 1⁄2 szklanki kaszy gryczanej
  • ok. 50 g parmezanu
  • 1/3 szklanki czarnej soczewicy beluga (można ewentualnie dodać zieloną)
  • Łyżeczka masła
  • 1 średnia cebula
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • oliwa do posmarowania kotletów
  • sól do smaku

Wykonanie:

Soczewicę gotujemy w lekko osolonej wodzie z łyżką masła również w podwójnej ilości wody ok 20-30 minut. Kaszę gryczaną gotujemy w podwójnej ilości wody, pod pokrywką aż będzie miękka i wchłonie całą wodę ( ok. 15 minut). Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek 3-4 minuty a następnie dodajemy 1⁄4 szklanki wody i dusimy pod pokrywką ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Parmezan ścieramy na drobnej tarce.

Gdy soczewica i kasza się ugotują mieszamy je w misce razem z cebulą, dodajemy parmezan i solimy do smaku. Następnie dodajemy jajko i całość bardzo dokładnie mieszamy (najlepiej ręką). Z masy formujemy kotlety, które układamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Wierzch kotletów smarujemy drobiną oliwy i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut. Pieczemy od góry i od dołu w temperaturze 200 stopni.

Do burgerów 6 bułek (np. Graham) oraz dodatki: ketchup, ogórek kwaszony, pomidory, musztarda, rukola...

Kasza jaglana z tofu i nori

Składniki:

  • 3⁄4 szklanki kaszy jaglanej Sante
  • 1 i 1⁄2 szklanki wody
  • 3-4 liście nori ( te do zawijania sushi)
  • 3-4 łyżeczki sosu sojowego
  • ok. 150 g tofu
  • oliwa do smażenia
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki sezamu
  • sól do smaku

Kaszę gotujemy w podwójnej ilości lekko osolonej wody na małym ogniu ok. 10-15 minut (aż wchłonie całą wodę). Po ugotowaniu dodajemy masło. Tofu kroimy w małą kostkę i podsmażamy na oliwie z dwóch stron, aż się przyrumieni. Pod koniec smażenia dolewamy sos sojowy. Sezam prażymy na suchej patelni na złocisty kolor. Nori tniemy nożyczkami na cienkie paseczki. Ugotowaną kaszę delikatnie mieszamy z pociętymi nori i podsmażonym tofu. Na talerzu doprawiamy sosem sojowym i posypujemy dużą ilością podprażonego sezamu.

Zupa z komosą ryżową

Składniki:

  • 3⁄4 szklanki komosy
  • 2 szklanki wody
  • 3 łyżki zmielonego suszu warzywnego
  • 3 łyżki sosu teriyaki
  • ok. 40 g masła
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżki przyprawy curry (bez glutaminianu!)
  • 200 g pomidorów koktajlowych (ewentualnie z puszki)
  • śmietana 12% do przybrania

Wykonanie:

Komosę razem ze zmielonym suszem, liściem laurowym, sosem teriyaki i curry gotujemy w wodzie ok. 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy masło oraz pokrojone w ćwiartki pomidory i gotujemy jeszcze 5 minut. Gotową zupę na talerzu ozdabiamy śmietaną.

Autorką przepisów jest Monika Mrozowska.

 

 

Dyskusja

CAPTCHA
To pytanie sprawdza czy jesteś człowiekiem i zapobiega wysyłaniu spamu.