BABKA WEGAŃSKA

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 6 łyżek syropu klonowego
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • Szczypta soli
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 7g suszonych drożdży
  • + składniki na lukier: ½ soku z cytryny i cukier puder (zrobiony z rozdrobnionego cukru trzcinowego)

Przygotowanie:

Marchewkę umyj, obierz, pokrój na plasterki i ugotuj w małej ilości wody. Ugotowaną marchewkę umieść w blenderze i dodaj syrop klonowy, mleko roślinne, ekstrakt z wanilii i sól. Całość zmiksuj. W misce wymieszaj mąkę i drożdże, dodaj olej i ciepłą masę, którą chwilę wcześniej zblendowałeś. Całość dokładnie wymieszaj, aby powstała jednolita konsystencja. Następnie przez około 15 minut wyrabiaj ciasto. Gotowe i gładkie ciasto odstaw  do wyrośnięcia na 1h i przykryj ściereczką. Formę wysmaruj olejem i wysyp mąką, wylej ciasto (nie powinno sięgać wyżej, niż do połowy wysokości formy). Ponownie pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nastaw na 180C, babkę piecz w tej temperaturze przez 30 minut. Wierzch ciasta polej lukrem cytrynowym i gotowe.

Lukier cytrynowy: Wyciśnij ½ soku z cytryny i go podgrzej, mieszając stopniowo dodawaj cukier puder.

 

Wesołych Świąt! 

 

Martyna Piątek

Dyskusja

CAPTCHA
To pytanie sprawdza czy jesteś człowiekiem i zapobiega wysyłaniu spamu.