BABKA WEGAŃSKA
Składniki:
- 1 marchewka
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 6 łyżek syropu klonowego
- 4 łyżki oleju roślinnego
- Szczypta soli
- 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 7g suszonych drożdży
- + składniki na lukier: ½ soku z cytryny i cukier puder (zrobiony z rozdrobnionego cukru trzcinowego)
Przygotowanie:
Marchewkę umyj, obierz, pokrój na plasterki i ugotuj w małej ilości wody. Ugotowaną marchewkę umieść w blenderze i dodaj syrop klonowy, mleko roślinne, ekstrakt z wanilii i sól. Całość zmiksuj. W misce wymieszaj mąkę i drożdże, dodaj olej i ciepłą masę, którą chwilę wcześniej zblendowałeś. Całość dokładnie wymieszaj, aby powstała jednolita konsystencja. Następnie przez około 15 minut wyrabiaj ciasto. Gotowe i gładkie ciasto odstaw do wyrośnięcia na 1h i przykryj ściereczką. Formę wysmaruj olejem i wysyp mąką, wylej ciasto (nie powinno sięgać wyżej, niż do połowy wysokości formy). Ponownie pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nastaw na 180C, babkę piecz w tej temperaturze przez 30 minut. Wierzch ciasta polej lukrem cytrynowym i gotowe.
Lukier cytrynowy: Wyciśnij ½ soku z cytryny i go podgrzej, mieszając stopniowo dodawaj cukier puder.
Wesołych Świąt!
Martyna Piątek
Dyskusja