Okres zimowy to wymagający czas dla wszystkich biegaczy. Zaprezentowany przepis na wegański krem z marchwi doskonale się sprawdzi jako zdrowy posiłek, dzięki któremu rozgrzejemy nasze ciało od środka.

Składniki:

  • około 1 kg marchwi
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża papryczka chili starta skórka cytryny
  • włoszczyzna do bulionu

Przygotowanie:

Marchew i włoszczyznę gotujemy z przyprawami. Na patelni smażymy pokrojoną cebulę, czosnek i papryczkę. Ugotowaną marchewkę przekładamy do garnka, dodajemy usmażoną cebulę i miksujemy na gładką masę. Zalewamy ugotowanym bulionem, a następnie gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. Później dodajemy mleczko kokosowe, startą skórkę z cytryny i doprawiamy do smaku solą, cukrem. Gotujemy jeszcze ok. 3-4 minuty.

Smacznego!

Za przepis dziękujemy Pierogowej Królowej.

Dyskusja

CAPTCHA
To pytanie sprawdza czy jesteś człowiekiem i zapobiega wysyłaniu spamu.