Okres zimowy to wymagający czas dla wszystkich biegaczy. Zaprezentowany przepis na wegański krem z marchwi doskonale się sprawdzi jako zdrowy posiłek, dzięki któremu rozgrzejemy nasze ciało od środka.
Składniki:
- około 1 kg marchwi
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- świeża papryczka chili starta skórka cytryny
- włoszczyzna do bulionu
Przygotowanie:
Marchew i włoszczyznę gotujemy z przyprawami. Na patelni smażymy pokrojoną cebulę, czosnek i papryczkę. Ugotowaną marchewkę przekładamy do garnka, dodajemy usmażoną cebulę i miksujemy na gładką masę. Zalewamy ugotowanym bulionem, a następnie gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. Później dodajemy mleczko kokosowe, startą skórkę z cytryny i doprawiamy do smaku solą, cukrem. Gotujemy jeszcze ok. 3-4 minuty.
Smacznego!
Za przepis dziękujemy Pierogowej Królowej.
Dyskusja