1. MAKARON Z CZOSNKIEM I CUKINIĄ
Składniki:
- Makaron pełnoziarnisty
- 2 lub 3 cukinie
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka majeranku
- Sól, pieprz, zioła do smaku
- Opcjonalnie pestki dyni, słonecznika
Przygotowanie:
Makaron ugotuj al dente w dużej ilości wody, odcedź i przelej zimną wodą. Oliwe rozgrzej na patelni i podsmaż drobno posiekany czosnek. Do czosnku dodaj pokrojoną w kostkę/plasterki cukinię i smaż przez 5 minut. Do warzyw dorzuć ulubione przyprawy, majeranek, sól i pieprz. Makaron wymieszaj z cukinią, opcjonalnie dodaj pestki dyni lub słonecznika i gotowe!
2. MAKARON Z PASTĄ Z AWOKADO I OLIWEK
Składniki:
- Makaron pełnoziarnisty
- Małe, dojrzałe awokado
- 1 średnia cebula
- ½ szklanki zielonych oliwek
- 5 łyżek blanszowanych migdałów
- 1 łyżka oliwy
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
Przygotowanie:
Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Cebulkę przełóż do blendera, dodaj awokado, oliwki, migdały i przyprawy. Wszystkie składniki zmiksuj na gładką pastę. Makaron ugotuj al dente, odcedź i zaserwuj z wcześniej przygotowaną pastą.
3. MAKARON Z PASTĄ Z SUSZONYCH POMIDORÓW I OLIWEK
Składniki:
- Makaron pełnoziarnisty
- 10 suszonych pomidorów
- 2/3 szklanki czarnych oliwek
- 1 czerwona cebula
- 4 łyżki blanszowanych migdałów
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek świeżej bazyli
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 3 łyżki oliwy
- Garść pestek słonecznika
- Piperz i sól do smaku
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanej oliwie (2 łyżki). Zmniejsz ogień i dodaj odsączone z zalewy pomidory i sos sojowy, duś pod przykryciem 5 minut. Do blendera wrzuć ½ opłukanej bazylii, migdały, oliwki, czosnek, 1 łyżkę oliwy oraz pomidory z cebulą. Składniki zmiksuj na gładki mus ( w celu uzyskania bardziej płynnej konsystnecji dodaj wodę lub oliwę). Makaron ugotuj al dente, odcedź i przełóż na patelnię. Do makaronu dodaj pastę i podgrzewaj przez 3 minuty ciągle mieszając. Makaron ozdób listkami bazyli i posyp pieprzem.
Smacznego!
Martyna Piątek
Literatura:
- "Kuchnia dla biegaczy - siła z roślin" Violetta Domaradzka, Robert Zakrzewski, Damian Parol
Dyskusja