Przyprawa, którą zalecam niemal każdemu zawodnikowi trafiającemu do mojego gabinetu. Dlaczego warto ją jeść niezależnie od tego jaką dyscyplinę i jak często trenujesz?
Kurkuma była używana w Indiach jako roślina lecznicza przez tysiące lat. Obecne badania potwierdzają jej terapeutyczne działanie, dlatego w ostatnich latach wzrasta zainteresowanie naukowców tą rośliną. Podobnie zresztą jak lista schorzeń w których znajduje lecznicze zastosowanie. Badania dowodzą, że kłącze Curuma longa, czyli część którą w kuchni wykorzystujemy jako przyprawę, ma silne właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne (przeciwutleniające), przeciwbakteryjne, antyseptyczne, immunostymulujące, antymutagenne i hepatoprotekcyjne (osłonowe na wątrobę) (Nagpal i Sood, 2013).
Swoje działanie kurkuma zawdzięcza kurkuminoidom, w tym najbardziej aktywnej kurkuminie – silnym przeciwutleniaczu który stanowi zaledwie 3% suchej masy kurkumy! (Tayyem i wsp., 2006).
Dlaczego warto jeść kurkumę codziennie?
1. Zmniejsza zapalenia!
Lekki stan zapalny wywołany treningiem jest czymś pożądanym w celach odpowiedniej adaptacji do wysiłku, jednak nasilony lub przedłużający się (chroniczny) stan zapalny nie tylko spowalnia regenerację, zwiększa ryzyko kontuzji, ale także jest uznawany za odgrywający kluczową rolę w rozwoju niemal każdej choroby cywilizacyjnej, wliczając w to choroby układu krążenia (m.in. miażdżycę, choroby serca), nowotwory, otyłość, zespół metaboliczny, czy chorobę Alzheimera ( de Punder i Pruimboom, 2015).
Już 6 lat temu w przeglądzie badań potwierdzono, że kurkumina charakteryzuje się bardzo silnym działaniem przeciwzapalnym, dorównując nawet niektórym lekom o tym działaniu, takim jak aspiryna lub ibuprofen... z jedną różnicą – nie wywołując efektów ubocznych (Takada i wsp, 2004; Jurenka, 2009). Dzieje się tak na drodze kilku mechanizmów hamujących zapalenie na poziomie molekularnym, m.in. blokując czynnik zapalny NF-kB (Singh i Aggarwal, 1995).
Stwierdzono, że podaż 375 mg kurkuminy 3 razy dziennie przez 12 tyg. znacząco zmniejsza markery stanu zapalnego (Lal i wsp., 1999).
2. Ochrona przed wolnymi rodnikami
Zwalczanie wolnych rodników przez substancje znajdujące się w naturalnej żywności przynieść może szereg efektów zdrowotnych, m.in. chroniąc struktury DNA przed wolnymi rodnikami i zwalczając nadmierny stres oksydacyjny wywołany szkodliwymi czynnikami środowiska, nasilonego treningu lub stresu psychicznego. W badaniach dowiedziono że kurkumina rozprawia się z wolnymi rodnikami dwutorowo - nie tylko samodzielnie je zwalcza (Menon i Sudheer, 2007), ale także wzmacnia działanie enzymów antyoksydacyjnych, tym samym wspierając naturalne bariery organizmu.
3. Wspomaga pracę mózgu i obniża ryzyko chorób takich jak depresja, czy Alzheimer.
Neurony, czyli komórki nerwowe, przy odpowiedniej stymulacji mogą wytwarzać nowe połączenia a nawet zwiększać swoją liczbę, mnożąc się. Do fizjologicznych czynników stymulujących te procesy należy neurotroficzny czynnik pochodzący z mózgu (brain-derived neurotrophic factor, BDNF), którego ilość zmniejsza się wraz z wiekiem oraz w chorobach takich jak depresja (Shimizu i wsp., 2009), czy Choroba Alzeheimera (Phillips i wsp., 1991).
Jak stwierdzono w badaniach naukowych kurkumina może zwiększać ilość czynnika BDNF (Xu i wsp., 2006; Hurley i wsp., 2013), zmniejszając tym samym skutki przewlekłego stresu, uczucia drażliwości, wspierając pamięć i zapobiegając demencji, a w dawce 1g dziennie przez 3 miesiące doprowadza nawet do znaczącej poprawy funkcji poznawczych i behawioralnych u pacjentów z chorobą Alzheimera (Mishra i Palanivelu, 2008). Kurkumina może zatem okazać się środkiem leczniczym dla osób cierpiących na pewne rodzaje demencji, czy depresję, ale może także uczynić Cię bystrzejszym, polepszyć pamięć i ogólne funkcjonowanie Twojego mózgu.
4. Wspomaga pracę serca i układu krwionośnego
Jak ważne dla sportowca jest zdrowe serce i prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego zdają sobie sprawę chyba wszyscy. Kurkumina wpływa na ich działanie kilkutorowo – m.in. dzięki wspomnianemu już działaniu przeciwzapalnemu, antyoksydacyjnemu a także wspierając funkcje endothelium, czyli wyspecjalizowanego śródbłonka wewnątrz naczyń krwionośnych i limfatycznych. W badaniu z udziałem kobiet po menopauzie doustna suplementacja kurkuminą okazała się bardziej efektywna w tym działaniu niż 8 tygodni ćwiczeń fizyczynch (Akazawa i wsp., 2012), a podaż 2 x po 150mg kurkuminy dziennie przez 8 tygodni pacjentom z cukrzycą typu 2 okazało się tak samo skuteczne jak podawanie leku Atrovastatyny (Usharani i wsp., 2008).
Oczywiście badanie z udziałem osób chorych często nie przekonuje wyczynowych sportowców lub nawet osób aktywnych fizycznie, z praktyki klinicznej wiem jednak że wielu z Was pomimo codziennych treningów boryka się z podwyższonym ciśnieniem krwi, czy stężeniem w niej cholesterolu, glukozy lub innymi czynnikami ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Dodatkowo to właśnie osobom zdrowym, ale uprawiającym sport, powinno zależeć na wspomaganiu funkcjonowania układu krwionośnego tak prostą i nieinwazyjną metodą jak dodatek kurkumy do codziennych posiłków.
5. Wspiera leczenie artretyzmu i chorób zapalnych stawów
Dzięki opisanym już właściwościom przeciwzapalnym kurkumina okazuje się pomocna w leczeniu chorób zapalnych stawów, zmniejszając stężenie markerów zapalenia oraz dolegliwości bólowych. W badaniu z udziałem pacjentów cierpiących na artretyzm udowodniono, że 500mg kurkuminy było bardziej skuteczne niż podaż leku przeciwzapalnego (Chandran i Goel, 2012).
6. Silne działanie przeciwnowotworowe już na poziomie molekularnym
Nie sposób nie wspomnieć o tym, że kurkumina wykazuje bardzo silne, potwierdzone wieloma badaniami naukowymi działanie w prewencji, hamowaniu wzrostu oraz rozprzestrzenianiu się komórek nowotworowych, (Anand i wsp., 2008). Tego działania zachwalać nie trzeba chyba nikomu, nie zależnie od ilości i intensywności wykonywanych jednostek treningowych.
Mały problem...
Problemem pozostaje fakt, że większość przeprowadzonych badań uwzględniało dawki ok. 1g kurkuminy na dzień (często rozłożone na 2-3 porcje), co jest dość trudne do zbilansowania w codziennej diecie - jak już wspomniałam kurkumina stanowi zaledwie 3% suchej masy kurkumy. W 1g przyprawy znajdziemy zatem ok. 30mg kurkuminy, co sprawia że aby spożyć 1 g kurkuminy należy zjeść co najmniej 33g kurkumy. Tu znowu pojawia się problem, ponieważ kurkumina jest dość słabo absorbowana do układu krwionośnego.
Co zatem zrobić?
- Kurkumę dodawać możesz do niemal każdej potrawy – od owsianki, czy jaglanki jedzonej na śniadanie, przez pastę z cieciorki na kanapkę lub ciastka owsiano-bakaliowe jako przekąskę w pracy, po koktajl mleczno-owocowy po treningu lub ryż z warzywami lub omlet jedzony na kolację. Aby uniknąć gorzkiego smaku w potrawie kurkumę dodawaj pod koniec gotowania lub smażenia.
- Aby zwiększyć absorpcję kurkuminy możemy spożywać ją razem z czarnym pieprzem, który zawiera piperynę zwiększającą wchłanianie kurkuminy nawet o 2000% (Shoba i wsp., 1998). Ponadto kurkumina jest substancją rozpuszczalną w tłuszczach więc warto łączyć ją w posiłkach np. z orzechami, nasionami, awokado, czy oliwą z oliwek.
- Skonsultuj się z lekarzem lub dietetykiem sportowym w sprawie ewentualnej suplementacji (uwzględnić należy Twój styl życia, w tym sposób żywienia oraz rozpiskę treningową).
Autor: Ula Somow, specjalista HighLevelCenter.com
Źródło:
- Nagpal i Sood, 2013: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3633300/
- Tayyem i wsp., 2006: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17044766
- Shoba i wsp., 1998: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9619120
- de Punder i Pruimboom, 2015: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4432792/
- Takada i wsp., 2004: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15489888
- Jurenka, 2009: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19594223
- Singh i Aggarwal, 1995: http://www.jbc.org/content/270/42/24995.full
- Menon i Sudheer, 2007: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17569207
- Shimizu i wsp., 2009: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0006322303001811
- Phillips i wsp., 1991 : http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0896627391902733
- Xu i wsp., 2006: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0006899306027144
- Hurley i wsp., 2013: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0166432812006997
- Mishra i Palanivelu, 2008: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2781139/
- Usharani, 2008: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23146777
Dyskusja