Co jedzą weganie? To pytanie pojawia się w głowie wielu osób chcących przejść na weganizm. Kuchnię roślinną można zdefiniować w krótki i oczywisty sposób, jako niewykorzystującą składników pochodzenia zwierzęcego. Definicja ta mówi czego nie ma w jadłospisie wegan, nie określa natomiast co jest jego bazą.
GRUPY PRODUKTOWE
Kuchnię roślinną dzieli się na pięć grup produktowych:
- Zboża, kasze, makarony, płatki
- Rośliny strączkowe
- Owoce
- Warzywa
- Nasiona i orzechy
Aby dieta ta była pełnowartościowa należy przyjąć prostą zasadę: w ciągu całego dnia w menu powinny znaleźć się składniki ze wszystkich grup. Dodatkową grupą produktów są również przyprawy i zioła. Świeże, suszone, korzenne lub w ziarnach.
PRODUKTY
ZBOŻA
Są żelazną podstawą diety roślinnej, szczególnie w diecie biegacza, ponieważ są doskonałym źródłem węglowodanów.
Podstawowe gatunki:
- Jęczmień
- Żyto
- Owies
- Gryka
- Pszenica
- Ryż
- Kukurydza
- Proso
- Quinoa
Podstawowe grupy od strony kulinarnej:
- Kasza
- Płatki zbożowe
- Ryż
- Mąka
- Makarony bezjajeczne
STRĄCZKI
To królestwo odmian fasoli, soczewicy, grochu, ciecierzycy i bobu. Warto mieć w swojej kuchni:
- Strączki suche
- Strączki w puszkach
- Mrożonki
- Przetwory z soi
WARZYWA
Do grupy warzyw zaliczamy:
- Świeże warzywa: papryka, pieczarki, awokado, seler naciowy
- Warzywa cebulowe: czosnek, cebula, por
- Warzywa korzeniowe: marchewka, burak, pietruszka, seler
- Warzywa kiszone: buraki, ogórki, kapusta
- Pomidory w puszce i przeciery pomidorowe
- Suszone pomidory, oliwki, kapary
- Zielone liście: sałata, szpinak, rukola, roszponka
OWOCE
Zarówno świeże jak i suszone owoce są doskonałym źródłem węglowodanów i energii na trening. Suszone owoce stanowią porcję łatwo dostępnego cukru i są wygodne do zabrania na trasę biegu.
- Owoce świeże: lokalne - jabłka, gruszki; sezonowe; egzotyczne – banany, kiwi, ananas, grejpfrut
- Mrożone owoce jagodowe
- Suszone owoce: śliwki, morele, żurawina, rodzynki, figi, daktyle
NASIONA I ORZECHY
- Nasiona lnu, słonecznika, dyni, sezamu
- Orzechy nerkowca, włoskie, laskowe
- Migdały
- Masło z orzechów ziemnych, migdałów, sezamu
PRZYPRAWY I ZIOŁA
- Ziarna: kminek, koperek, czarnuszka, kumin, pieprz, kolendra, gorczyca
- Świeże i suszone zioła: oregano, bazylia, kolendra, rozmaryn, majeranek, tymianek, szczypiorek, koperek, pietruszka, szałwia
- Korzenne: imbir, chrzan
- Słodka papryka
- Cynamon
DO SŁODZENIA
Absolutnie nie jest to cukier, im bliżej natury tym lepiej. Dlatego biały cukier zamień na:
- Suszone owoce (rodzynki, żurawina, daktyle)
- Cukier trzcinowy nierafinowany
- Cukier brzozowy
- Syrop klonowy
- Syrop z agawy
HARMONOGRAM ZMIAN
Chcąc przejść na dietę roślinną najlepszym rozwiązaniem będzie stopniowa zmiana menu. W ten sposób dasz czas organizmowi na dostosowanie się do nowej diety. Wybór takiej stopniowej zmiany zmniejsza ryzyko syndromu odstawienia, zwłaszcza w przypadku osób jedzących duże ilości mięsa. Prawidłowa kolejność rezygnacji z odzwierzęcych grup produktów:
- Mięso i wędliny
- Jajka
- Mleko, sery, jogurty
- Kefir
- Masło
Literatura:
- "Kuchnia dla biegaczy. Siła z roślin" Violetta Domaradzka, Robert Zakrzewski, Damian Parol
Martyna Piątek
Dyskusja