Co jedzą weganie? To pytanie pojawia się w głowie wielu osób chcących przejść na weganizm. Kuchnię roślinną można zdefiniować w krótki i oczywisty sposób, jako niewykorzystującą składników pochodzenia zwierzęcego. Definicja ta mówi czego nie ma w jadłospisie wegan, nie określa natomiast co jest jego bazą.

GRUPY PRODUKTOWE

Kuchnię roślinną dzieli się na pięć grup produktowych:

  • Zboża, kasze, makarony, płatki
  • Rośliny strączkowe
  • Owoce
  • Warzywa
  • Nasiona i orzechy

Aby dieta ta była pełnowartościowa należy przyjąć prostą zasadę: w ciągu całego dnia w menu powinny znaleźć się składniki ze wszystkich grup. Dodatkową grupą produktów są również przyprawy i zioła. Świeże, suszone, korzenne lub w ziarnach.

PRODUKTY

ZBOŻA

Są żelazną podstawą diety roślinnej, szczególnie w diecie biegacza, ponieważ są doskonałym źródłem węglowodanów.

Podstawowe gatunki:

  • Jęczmień
  • Żyto
  • Owies
  • Gryka
  • Pszenica
  • Ryż
  • Kukurydza
  • Proso
  • Quinoa

Podstawowe grupy od strony kulinarnej:

  • Kasza
  • Płatki zbożowe
  • Ryż
  • Mąka
  • Makarony bezjajeczne

STRĄCZKI

To królestwo odmian fasoli, soczewicy, grochu, ciecierzycy i bobu. Warto mieć w swojej kuchni:

  • Strączki suche
  • Strączki w puszkach
  • Mrożonki
  • Przetwory z soi

WARZYWA

Do grupy warzyw zaliczamy:

  • Świeże warzywa: papryka, pieczarki, awokado, seler naciowy
  • Warzywa cebulowe: czosnek, cebula, por
  • Warzywa korzeniowe: marchewka, burak, pietruszka, seler
  • Warzywa kiszone: buraki, ogórki, kapusta
  • Pomidory w puszce i przeciery pomidorowe
  • Suszone pomidory, oliwki, kapary
  • Zielone liście: sałata, szpinak, rukola, roszponka

OWOCE

Zarówno świeże jak i suszone owoce są doskonałym źródłem węglowodanów i energii na trening. Suszone owoce stanowią porcję łatwo dostępnego cukru i są wygodne do zabrania na trasę biegu.

  • Owoce świeże: lokalne - jabłka, gruszki; sezonowe; egzotyczne – banany, kiwi, ananas, grejpfrut
  • Mrożone owoce jagodowe
  • Suszone owoce: śliwki, morele, żurawina, rodzynki, figi, daktyle

NASIONA I ORZECHY

  • Nasiona lnu, słonecznika, dyni, sezamu
  • Orzechy nerkowca, włoskie, laskowe
  • Migdały
  • Masło z orzechów ziemnych, migdałów, sezamu

PRZYPRAWY I ZIOŁA

  • Ziarna: kminek, koperek, czarnuszka, kumin, pieprz, kolendra, gorczyca
  • Świeże i suszone zioła: oregano, bazylia, kolendra, rozmaryn, majeranek, tymianek, szczypiorek, koperek, pietruszka, szałwia
  • Korzenne: imbir, chrzan
  • Słodka papryka
  • Cynamon

DO SŁODZENIA

Absolutnie nie jest to cukier, im bliżej natury tym lepiej. Dlatego biały cukier zamień na:

  • Suszone owoce (rodzynki, żurawina, daktyle)
  • Cukier trzcinowy nierafinowany
  • Cukier brzozowy
  • Syrop klonowy
  • Syrop z agawy

HARMONOGRAM ZMIAN

Chcąc przejść na dietę roślinną najlepszym rozwiązaniem będzie stopniowa zmiana menu. W ten sposób dasz czas organizmowi na dostosowanie się do nowej diety. Wybór takiej stopniowej zmiany zmniejsza ryzyko syndromu odstawienia, zwłaszcza w przypadku osób jedzących duże ilości mięsa. Prawidłowa kolejność rezygnacji z odzwierzęcych grup produktów:

  • Mięso i wędliny
  • Jajka
  • Mleko, sery, jogurty
  • Kefir
  • Masło

Literatura:

- "Kuchnia dla biegaczy. Siła z roślin" Violetta Domaradzka, Robert Zakrzewski, Damian Parol

 

Martyna Piątek

Dyskusja

CAPTCHA
To pytanie sprawdza czy jesteś człowiekiem i zapobiega wysyłaniu spamu.

Wysłane przez Lidka (niezweryfikowany) w ndz., 2016-08-07 10:40

A gdzie się podziały tłuszcze?