Mimo swoich małych rozmiarów nasiona chia są jednym z najwartościowszych produktów na świecie. Chia oznacza siłę i wytrzymałość. Co czyni je tak wyjątkowymi – za chwilę się dowiecie.
WŁAŚCIWOŚCI CHIA
Szałwia hiszpańska to roślina dająca nasiona chia, które słyną ze swych wyjątkowych wartości odżywczych i prozdrowotnych. Nie bez powodu nasiona chia są uznawane za jeden z najzdrowszych produktów spożywczych na całym świecie, stanowią źródło wielu składników odżywczych, które wywierają korzystny wpływ na organizm człowieka. Nasiona chia zawierają więcej kwasów omega-3 niż łosoś i są bardziej bogate w wapń niż mleko. Chia to również źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawiera witaminy: E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacyna. Charakteryzują się również wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka. Obniżają poziom złego cholesterolu, chronią jelita oraz poprawiają przemianę materii. Ze względu na dużą zawartość błonnika, który działa korzystnie na układ trawienny nasiona chia polecane są dla osób zmagających się z nadwagą. Na długo zapewniają uczucie sytości i wspomagają proces trawienia w przewodzie pokarmowym. Pomagają w lepszym wchłanianiu się pokarmów, co z kolei wspomaga wchłanianie substancji odżywczych. Również zapewnia właściwy wzrost i regenerację tkanek podczas ciąży oraz karmienia piersią. Są polecane dla diabetyków, ponieważ spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają regulować ich poziom we krwi.
CHIA DLA BIEGACZY
Chia ze względu na niski indeks glikemiczny i obecność antyoksydantów jest produktem przeciwzapalnym. Pomaga w walce ze stanami zapalnymi występującymi u sportowców, w tym biegaczy. Kolejna rzecz, którą zawdzięczamy chia to nawodnienie organizmu. Ze względu na swoje właściwości hydrofilowe, chia efektywnie nawadnia i nawilża organizm na bardzo długo. Nasiona chia mają właściwości hydrofilowe, to znaczy, że są w stanie zaabsorbować wodę w proporcji 12:1. W parze z nawodnieniem idzie również regeneracja. Dobrze nawodniony organizm, szybciej się zregeneruje niż wysuszony i odwodniony długim, wyczerpującym treningiem. Dodatkowo duża ilość składników mineralnych obecna w chia, uzupełnia wypocone sole z organizmu.
CHIA NA ODCHUDZANIE
Nasiona chia podobnie jak siemie lniane, po połączeniu z wodą pęcznieje. Efektem jest wypełniony żołądek i uczucie sytości na długie godziny. Regularna obecność nasion chia w diecie może wspomóc procesy odchudzania ze względu na zawarty w nich błonnik oraz białko. Białko wymaga od organizmu dużego wydatku energetycznego, aby mogło zostać całkowicie strawione. Z kolei błonnik - reguluje rytm wypróżnień i zapobiega wzdęciom oraz zaparciom.
CHIA DOSKONAŁYM ŹRÓDŁEM BIAŁKA
W 100 g nasion chia znajduje się 17 g wysokiej jakości białka. Nasiona zawierają 91 ze 100 aminokwasów, co sprawia, że są idealnym źródłem białka dla wegetarian i sportowców. Świetny zamiennik białka pochodzenia zwierzęcego.
HYDROFILOWE WŁAŚCIWOŚCI CHIA
Ze względu na swoje właściwości hydrofilowe, chia są efektywnym uzupełnieniem diety sportowców. Jedną z magicznych możliwości nasion chia są własności hydrofilowe – nasiona są w stanie zaabsorbować wodę w proporcji ponad 12 do 1. Ta własności utrzymywania wody koloidalnej przedłuża okres uwadniania organizmu. Płyny i elektrolity zapewniają środowisko, które wspiera procesy życiowe każdej komórki.
CHIA = MOCNE KOŚCI
Nasiona chia zawierają kompleks pierwiastków niezbędnych dla zdrowia i mocnych kości, takich jak: wapń, fosfor oraz magnez. W 100 g chia znajduje się aż 631 mg wapnia! Pierwiastek ten wzmacnia kości i jest szczególnie istotny w diecie biegaczy.
POZYTYWNY WPŁYW NASION CHIA NA ZDROWIE
- Przyspieszają przemianę materii
- Oczyszczają organizm z toksyn
- Korzystnie wpływają na kondycję włosów, skóry i paznokci
- Zwiększają poziom energii
- Poprawiają koncentrację
- Nadają uczucie sytości
- Wspomagają pracę wątroby i jelit
WARTOŚCI ODŻYWCZE NASION CHIA W 100G
- Wartość energetyczna: 486kcal
- Białko: 17g
- Tłuszcz: 30g
- Węglowodany: 42g
- Błonnik: 34g
WITAMINY
- Witamina C: 1.6mg
- Witamina E: 0.50mg
- Witamina A: 54 IU
- Niacyna: 8.830mg
- Tiamina: 0.620mg
- Ryboflawina: 0.170mg
MINERAŁY
- Wapń: 631mg
- Żelazo: 7.72mg
- Magnez: 335mg
- Cynk: 4.58mg
- Sód: 16mg
- Potas: 407mg
- Fosfor: 860mg
Martyna Piątek
Dyskusja