Ostatni artykuł poświęcony był cudownemu owocowi, jakim jest banan. Słodki, smaczny i zdrowy. Doskonały w deserach, daniach głównych czy koktajlach. Proponuję wam zatem pięć przepisów z wykorzystaniem właśnie banana.
1. Chleb bananowy
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 2 jajka ( w wersji wegańskiej zamiennikiem będą nasiona chia – 3,4 łyżki )
- 3,4 łyżki wrzątku ( do zalania nasion chia )
- Szczypta cynamonu
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
- 1 ½ szklanki mąki (pszennej, orkiszowej, migdałowej, owsianej, lub innej)
- Opcjonalnie siemię lniane
Przygotowanie:
Banany rozgnieć w misce. W drugiej miseczce nasiona chia zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut aby napęczniały. Powstała „masa” jest składnikiem zlepiającym wszystkie produkty, zamiast nasion chia możesz wykorzystać dwa jajka. Jeżeli stawiasz właśnie na jajko, dodaj je do miski z bananem i wymieszaj. Następnie dodaj pozostałe składniki i ponownie wymieszaj. Całość umieść w formie wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 C przez 60min.
2. Bananowe smoothie
Składniki:
- 1 banan
- ½ szklanki płatków owsianych lub amarantusa ekspandowanego
- ½ szklanki niegazowanej wody, jogurtu naturalnego, greckiego, mleka, lub mleka roślinnego
- 1 łyżeczka miodu (banan jest wystarczająco słodki, wiec miód nie jest konieczny)
- Szczypta cynamonu
- Garść siemienia lnianego
- Garść wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zblenduj/zmiksuj i gotowe. Jeżeli chcesz aby Twoje smoothie miało bardziej mleczny smak postaw na produkty mleczne, lub mleko roślinne.
3. Pancakes bananowe
Składniki:
- 1 dojrzały banan
- 1 jajko (lub nasiona chia – jak w przepisie na chleb bananowy)
- 1 szklanka pełnoziarnistej mąki
- 1 szklanka mleka krowiego, lub roślinnego
- 2 łyżeczki masła
- ½ łyżeczki cynamonu
- Oliwa lub olej kokosowy do smażenia
- Masło orzechowe, dżem lub owoce jako dodatek
Przygotowanie:
Banana obierz i rozgnieć widelcem na papkę. W misce połącz banana, jajko (lub nasiona chia), masło i mleko. Całość wymieszaj, dodaj mąkę i cynamon. Ponownie wymieszaj wszystkie składniki. Na rozgrzaną patelnię z oliwą, lub olejem kokosowym wlej ciasto. Masę formuj na kształt małych placuszków. Pancakes smaż z dwóch stron do momentu, aż ciasto się zetnie i zarumieni. Placuszki idealnie komponują się z dżemem, masłem orzechowym lub owocami.
4. Kokosowo - bananowa owsianka
Składniki:
- 1 banan
- 1 szklanka płatków owsianych
- Wrzątek, mleko krowie, roślinne lub jogurt naturalny
- Garść słonecznika
- Garść siemienia lnianego
- Garść orzechów
- Garść wiórek kokosowych
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Płatki owsiane wrzuć do miski i zalej wrzątkiem. Jeżeli dodatkowo stawiasz na jogurt naturalny dodaj go do napęczniałych już płatków. W przypadku mleka krowiego, lub roślinnego – płatki wrzuć do garnka, zalej mlekiem i zagotuj. Kiedy masz już przygotowane płatki owsiane dodaj pokrojonego banana i pozostałe składniki. Całość wymieszaj i owsianka gotowa.
5. Ryż z bananem
- 1 woreczek ryżu (100g)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 dojrzały banan
- ½ szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
Przygotowanie:
Ugotuj ryż, a banana pokrój w małe kawałki. Ugotowany ryż wsyp do miseczki, polej jogurtem naturalnym, posłódź miodem i posyp cynamonem. Całość wymieszaj i gotowe.
Martyna Piątek
Dyskusja