W dzisiejszym artykule mowa będzie o bananach, ulubieńcach wśród sportowców różnych dyscyplin. Można je spotkać wszędzie, są łatwo dostępne i tanie. Korzystają z nich zarówno biegacze jak i np.: tenisiści. Posiadają wiele zdrowotnych korzyści dla naszego organizmu. Banany są zdrowsze od pozostałych owoców. Dlaczego? Zawierają więcej witamin ( witamina A, C, B6), mnóstwo łatwoprzyswajalnych węglowodanów, oraz potas, żelazo i fosfor. Bardzo dobre źródło energii, zawierają dwa razy więcej kalorii niż przeciętny owoc. Energia dostarczona przez banana napędza organizm na dłużej i „naładowuje” energią bardziej niż kofeina. Banan zawiera cukry proste, czyli takie, które podczas treningu łatwo się uwalniają. Banany w 75% składają się z wody i mają pozytywny wpływ na gospodarkę wodną organizmu. Zmniejszają podatność na stres i pomagają przy bezsenności.
BANANY ZAMIAST NAPOJÓW ENERGETYCZNYCH
Banany są źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów. Im banan jest dojrzalszy – tym więcej w nim cukrów prostych, a mniej skrobi. 100g bananów zawiera około 90 - 100kcal. W Appalachian State University's Human Performance Lab w Kannapolis przeprowadzono badania polegające na zestawieniu z sobą bananów i napojów energetycznych. Naukowcy chcieli sprawdzić co będzie bardziej korzystne dla naszego organizmu i wydolności podczas intensywnej aktywności fizycznej. Napoje węglowodanowe czy banany? Bezwarunkowo wygrały banany, które dostarczyły sportowcom przeciwutleniacze, błonnik, witaminę B6 i potas, a tego brakuje w napojach energetycznych. Dzięki przewadze substancji odżywczych i bogactwie cukrów prostych banany są idealną alternatywą na posiłek przed, w trakcie i po treningu.
BANAN – ŹRÓDŁO POTASU
Banany są również źródłem potasu, który odpowiada za dostarczenie do mózgu tlenu. Tym samym korzystnie wpływa na układ krążenia, reguluje ciśnienie krwi i gospodarkę wodną. Potas stymuluję koncentrację u sportowców i poprawia pamięć. Potas jest głównym składnikiem pompy sodowo – potasowej, która jest niezbędna do pobudzenia nerwów i mięśni. Potas to pierwiastek, który tracimy z potem zwłaszcza podczas wysiłku, reguluje on ciśnienie krwi i umożliwia prawidłowe przewodnictwo impulsów nerwowych.
WITAMINA B6
Banany zawierają duże ilości witaminy B6, która w diecie sportowca jest naprawdę ważnym składnikiem. Dlaczego? Wzmacnia ona układ odpornościowy, który z powodu ciężkich i intensywnych treningów jest osłabiony.
Uwaga! Jeden banan dostarcza o 25% więcej witaminy B6 niż wynosi dzienne zapotrzebowanie nietrenującej osoby.
BIAŁKO BANANOWE
Ilości białka znajdujące się w bananach mogą nas pozytywnie zaskoczyć. W 100g banana znajduje się aż 1,15g białka. Owoc ten ma wielką przewagę nad innymi jeśli chodzi o zawartość tego związku. Dla porównania ilości białka w innych owocach na 100g: jabłko – 0,26g, pomarańcza – 0,7g, ananas – 0,5g. Białko zawarte w bananach przyczynia się do odbudowy komórek i włókien mięśniowych.
KORZYŚCI PŁYNĄCE Z JEDZENIA BANANÓW:
- Wzmacniają układ immunologiczny (potas)
- Budują mięśnie (białko)
- Obniżają ciśnienie tętnicze
- Korzystnie wpływają na kondycję oczu
- Obniżają ryzyko wystąpienia chorób serca i udaru mózgu
- Wskazane dla osób chorujących na anemię
- Wpływają kojąco na stany depresyjne
- Działają moczopędnie
- Chronią przed nowotworami
- Zmniejszają podatność na stres
- Chronią przed drobnoustrojami
- Korzystnie wpływają na budowę kości i zębów
- Odtruwają organizm
- Poprawiają pamięć i koncentrację
- Dostarczają szybki „zastrzyk energii”
- Pomagają na bezsenność
- Leczą zgagę
- Łagodzą nudności
- Obniżają poziom cholesterolu we krwi
- Dojrzałe banany poprawiają perystaltykę jelit
- Wpływają na utrzymanie stałego poziomu elektrolitów w organizmie
- Źródło łatwostrawnych i łatwoprzyswajalnych węglowodanów
- Spowalniają procesy starzenia się komórek
- Przyspieszają gojenie się ran
- Poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci
Banany podobnie jak inne owoce powinny być elementem zdrowej i zbilansowanej diety. Dla nas – biegaczy jest to idealny owoc. Źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów i witamin. Zapobiegają chorobom i korzystnie wpływają na budowę kości i mięśni. Dlaczego więc nie uwzględnić ich w codziennej diecie?
Martyna Piątek
Dyskusja