1. KOKOSOWY PUDDING CHIA

Składniki:

  • 4 łyżki nasion chia
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka miodu/syropuklonowego/syropu z agawy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Garść orzechów, daktyli, rodzynek
  • Garść wiórek kokosowych

Przygotowanie:

Do miseczki wsyp nasionka chia, zalej je mlekiem, dodaj ekstrakt z wanili, miód lub syrop i olej kokosowy. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na 3h lub całą noc. Następnego dnia pudding udekoruj suszonymi owocami, orzechami i wiórkami kokosowymi.

2. BANANOWY KOKTAJL CHIA

Składniki:

  • 1 banan
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny/limonki

Przygotowanie:

Zmiksuj banana z mlekiem na jednolity płyn. Dodaj nasiona chia, cynamon, sok z cytryny i miód. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 3h do momentu napęcznienia nasionek.

3. OWSIANKA CHIA

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki nasion chia
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • Garść borówek/malin/truskawek

Przygotowanie:

Płatki owsiane i nasiona chia zalej mlekiem, i wodą. Odstaw na conajmniej 3h. Do owsianki dodaj owoce, cynamon, miód i olej kokosowy. Całość wymieszaj i gotowe!

4. KAWOWY DESER CHIA

Składniki:

  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka kakao
  • 4 łyżki nasion chia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Szczypta kardamonu/imbiru
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

Mleko podgrzej na średnim ogniu, dodaj kakao, kawę i miód – całość wymieszaj. Do mleka dodaj nasionka chia i gotuj przez chwilę. Zdejmij z gazu i odstaw do momentu napęcznienia nasionek. Gdy deser będzie gotowy, dodaj ulubione owoce i dodatki.

5. CHIA FRESCA – ORZEŹWIAJĄCA LEMONIADA

Składniki:

  • 3 szklanki wody mineralnej niegazowanej lub wody kokosowej
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 łyżka syropu z agawy (opcjonalnie)
  • Kilka listków mięty

Przygotowanie:

Do szklanki/słoika/miski wsyp nasionka, dodaj sok z limonki, syrop z agawy (opcjonalnie) i kilka listków mięty. Całość zalej wodą i dokładnie wymieszaj. Lemoniadę odstaw na kilka minut, a kiedy będzie już gotowa dodaj kilka kostek lodu i gotowe!

 

Smacznego!

Martyna Piątek

Dyskusja

CAPTCHA
To pytanie sprawdza czy jesteś człowiekiem i zapobiega wysyłaniu spamu.