1. KOKOSOWY PUDDING CHIA
Składniki:
- 4 łyżki nasion chia
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka miodu/syropuklonowego/syropu z agawy
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Garść orzechów, daktyli, rodzynek
- Garść wiórek kokosowych
Przygotowanie:
Do miseczki wsyp nasionka chia, zalej je mlekiem, dodaj ekstrakt z wanili, miód lub syrop i olej kokosowy. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na 3h lub całą noc. Następnego dnia pudding udekoruj suszonymi owocami, orzechami i wiórkami kokosowymi.
2. BANANOWY KOKTAJL CHIA
Składniki:
- 1 banan
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 2 łyżki nasion chia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny/limonki
Przygotowanie:
Zmiksuj banana z mlekiem na jednolity płyn. Dodaj nasiona chia, cynamon, sok z cytryny i miód. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 3h do momentu napęcznienia nasionek.
3. OWSIANKA CHIA
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki nasion chia
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- Garść borówek/malin/truskawek
Przygotowanie:
Płatki owsiane i nasiona chia zalej mlekiem, i wodą. Odstaw na conajmniej 3h. Do owsianki dodaj owoce, cynamon, miód i olej kokosowy. Całość wymieszaj i gotowe!
4. KAWOWY DESER CHIA
Składniki:
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka kakao
- 4 łyżki nasion chia
- 1 łyżeczka cynamonu
- Szczypta kardamonu/imbiru
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Mleko podgrzej na średnim ogniu, dodaj kakao, kawę i miód – całość wymieszaj. Do mleka dodaj nasionka chia i gotuj przez chwilę. Zdejmij z gazu i odstaw do momentu napęcznienia nasionek. Gdy deser będzie gotowy, dodaj ulubione owoce i dodatki.
5. CHIA FRESCA – ORZEŹWIAJĄCA LEMONIADA
Składniki:
- 3 szklanki wody mineralnej niegazowanej lub wody kokosowej
- 3 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki nasion chia
- 1 łyżka syropu z agawy (opcjonalnie)
- Kilka listków mięty
Przygotowanie:
Do szklanki/słoika/miski wsyp nasionka, dodaj sok z limonki, syrop z agawy (opcjonalnie) i kilka listków mięty. Całość zalej wodą i dokładnie wymieszaj. Lemoniadę odstaw na kilka minut, a kiedy będzie już gotowa dodaj kilka kostek lodu i gotowe!
Smacznego!
Martyna Piątek
Dyskusja