1. WEGAŃSKIE LODY Z AWOKADO

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 duży banan (pokrojony w kawałki, wcześniej zamrożony)
  • ½ szklanki mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • Kilka kropli aromatu waniliowego

Przygotowanie:

Awokado umyj, obierz ze skórki i pozbądź się pestki. Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę, przełóż do miseczek i włóż do zamrażarki na godzinę. Wierzch lodów posyp wiórkami kokosowymi lub orzechami.

2. SMOOTHIE Z AWOKADO

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 dojrzały banan
  • ½ szklanki mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki miodu/syropu z agawy/klonowego
  • Opcjonalnie garść świeżych liści mięty
  • Kostki lodu (wersja letnia)

Przygotowanie:

Awokado i banana obierz ze skórki, pokrój na kawałki i polej sokiem z cytryny. Wszystkie składniki umieść w pojemniku i zblenduj na jednolity płyn.

3. WEGAŃSKA JAJECZNICA Z AWOKADO

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • Ulubione przyprawy i zioła
  • Oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę obierz i pokrój w plasterki, a czosnek przeciśnij przez praskę. Warzywa wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą. Dolej odrobinę wody i duś pod przykryciem kilka minut. Umyj i obierz awokado, wyciągnij pestkę i rozgnieć miąższ w głębokim naczyniu. Gdy cebula zmięknie i nabierze złocistej barwy, dodaj awokado, zioła i przyprawy. Wszystkie składniki ze sobą wymieszaj i trzymaj jeszcze kilka minut na małym ogniu.

Martyna Piątek

Dyskusja

CAPTCHA
To pytanie sprawdza czy jesteś człowiekiem i zapobiega wysyłaniu spamu.