1. WEGAŃSKIE LODY Z AWOKADO
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- 1 duży banan (pokrojony w kawałki, wcześniej zamrożony)
- ½ szklanki mleka kokosowego
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 3 łyżki syropu klonowego
- Kilka kropli aromatu waniliowego
Przygotowanie:
Awokado umyj, obierz ze skórki i pozbądź się pestki. Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę, przełóż do miseczek i włóż do zamrażarki na godzinę. Wierzch lodów posyp wiórkami kokosowymi lub orzechami.
2. SMOOTHIE Z AWOKADO
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 1 dojrzały banan
- ½ szklanki mleka roślinnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki miodu/syropu z agawy/klonowego
- Opcjonalnie garść świeżych liści mięty
- Kostki lodu (wersja letnia)
Przygotowanie:
Awokado i banana obierz ze skórki, pokrój na kawałki i polej sokiem z cytryny. Wszystkie składniki umieść w pojemniku i zblenduj na jednolity płyn.
3. WEGAŃSKA JAJECZNICA Z AWOKADO
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- Ulubione przyprawy i zioła
- Oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę obierz i pokrój w plasterki, a czosnek przeciśnij przez praskę. Warzywa wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą. Dolej odrobinę wody i duś pod przykryciem kilka minut. Umyj i obierz awokado, wyciągnij pestkę i rozgnieć miąższ w głębokim naczyniu. Gdy cebula zmięknie i nabierze złocistej barwy, dodaj awokado, zioła i przyprawy. Wszystkie składniki ze sobą wymieszaj i trzymaj jeszcze kilka minut na małym ogniu.
Martyna Piątek
Dyskusja