Budyń z kaszy jaglanej z jabłkami
Składniki:
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej Sante
- szklanka wody
- szklanka mleka krowiego lub kokosowego
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego lub ksylitolu
- 4 twarde jabłka
- 1/3 szklanki płatków migdałów
Wykonanie:
Kaszę gotujemy w wodzie ok. 10-15 minut, aż wchłonie całą wodę. Pod koniec gotowania dolewamy mleko, zagotowujemy i zdejmujemy z gazu. Blendujemy na jednolitą masę. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę. Dusimy na małym ogniu aż staną się miękkie. Migdały prażymy na suchej patelni aż się delikatnie przyrumienią. Do miseczek nakładamy trochę budyniu jaglanego, uduszone jabłka i całość posypujemy uprażonymi migdałami.
Burgery z kaszy gryczanej (6 kotletów)
Składniki:
- 1⁄2 szklanki kaszy gryczanej
- ok. 50 g parmezanu
- 1/3 szklanki czarnej soczewicy beluga (można ewentualnie dodać zieloną)
- Łyżeczka masła
- 1 średnia cebula
- Łyżka oliwy z oliwek
- 1 jajko
- oliwa do posmarowania kotletów
- sól do smaku
Wykonanie:
Soczewicę gotujemy w lekko osolonej wodzie z łyżką masła również w podwójnej ilości wody ok 20-30 minut. Kaszę gryczaną gotujemy w podwójnej ilości wody, pod pokrywką aż będzie miękka i wchłonie całą wodę ( ok. 15 minut). Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek 3-4 minuty a następnie dodajemy 1⁄4 szklanki wody i dusimy pod pokrywką ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Parmezan ścieramy na drobnej tarce.
Gdy soczewica i kasza się ugotują mieszamy je w misce razem z cebulą, dodajemy parmezan i solimy do smaku. Następnie dodajemy jajko i całość bardzo dokładnie mieszamy (najlepiej ręką). Z masy formujemy kotlety, które układamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Wierzch kotletów smarujemy drobiną oliwy i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut. Pieczemy od góry i od dołu w temperaturze 200 stopni.
Do burgerów 6 bułek (np. Graham) oraz dodatki: ketchup, ogórek kwaszony, pomidory, musztarda, rukola...
Kasza jaglana z tofu i nori
Składniki:
- 3⁄4 szklanki kaszy jaglanej Sante
- 1 i 1⁄2 szklanki wody
- 3-4 liście nori ( te do zawijania sushi)
- 3-4 łyżeczki sosu sojowego
- ok. 150 g tofu
- oliwa do smażenia
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki sezamu
- sól do smaku
Kaszę gotujemy w podwójnej ilości lekko osolonej wody na małym ogniu ok. 10-15 minut (aż wchłonie całą wodę). Po ugotowaniu dodajemy masło. Tofu kroimy w małą kostkę i podsmażamy na oliwie z dwóch stron, aż się przyrumieni. Pod koniec smażenia dolewamy sos sojowy. Sezam prażymy na suchej patelni na złocisty kolor. Nori tniemy nożyczkami na cienkie paseczki. Ugotowaną kaszę delikatnie mieszamy z pociętymi nori i podsmażonym tofu. Na talerzu doprawiamy sosem sojowym i posypujemy dużą ilością podprażonego sezamu.
Zupa z komosą ryżową
Składniki:
- 3⁄4 szklanki komosy
- 2 szklanki wody
- 3 łyżki zmielonego suszu warzywnego
- 3 łyżki sosu teriyaki
- ok. 40 g masła
- 3 liście laurowe
- 2 łyżki przyprawy curry (bez glutaminianu!)
- 200 g pomidorów koktajlowych (ewentualnie z puszki)
- śmietana 12% do przybrania
Wykonanie:
Komosę razem ze zmielonym suszem, liściem laurowym, sosem teriyaki i curry gotujemy w wodzie ok. 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy masło oraz pokrojone w ćwiartki pomidory i gotujemy jeszcze 5 minut. Gotową zupę na talerzu ozdabiamy śmietaną.
Autorką przepisów jest Monika Mrozowska.
Dyskusja