Składniki:
- 15 miękkich Daktyli Medjool
- ½ szklanki suchej Białej Kaszy Gryczanej
- ½ szklanki Migdałów
- ½ szklanki Pestek Słonecznika
- ½ szklanki orzechów Nerkowca
- ¼ szklanki Nasion Kanopnych
- 3 duże łyżki Masła Kokosowego lub Oleju Kokosowego
- ½ łyżeczki Soli Celtyckiej
- 1 łyżka Spiruliny w proszku
- Ziarna Sezamu do posypania
Sposób Przygotowania:
1. Białą kaszę gryczaną namoczyć w wodzie filtrowanej na 3-4 godziny. Po upływie tego czasu, kaszę wsypać do drobnego sitka, przepłukać kilka razy pod zimną wodą i przesypać do miski.
2. Daktyle wypestkować i rozgnieść widelcem na papkę.
3. Migdały pokroić na mniejsze kwałki.
4. Orzechy nerkowca wsypać do młynka do kawy (lub kielicha blendera) i zmielić na masło orzechowe.
5. W rondlu, na małym ogniu, podgrzać masło kokosowe (lub olej kokosowy), dodać rozdrobnione na papkę daktyle i masło z orzechów nerkowca. Wszystko dokładnie wymieszać. Zdjąć z gazu.
6. Dodać kawałki migdałów, pestki słonecznika, białą kaszę gryczaną, nasiona konopne, sól celtycką i spirulinę. Dokładnie wymieszać, aż do połączenia składników.
7. Masę przełożyć na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zwilżonymi w wodzie rękoma, wygładzić masę. Posypać ziarnami sezamu.
8. Wstawić na 30 minut do zamrażalnika.
9. Wyjąć z zamrażalnika i pokroić w równe prostokąty lub kwadraty.
Przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Autor: Magdalena K. Jakubik and MITHIK Blog
www.mithikblog.com
Dyskusja