1. MAKARON Z CZOSNKIEM I CUKINIĄ

Składniki:

  • Makaron pełnoziarnisty
  • 2 lub 3 cukinie
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Sól, pieprz, zioła do smaku
  • Opcjonalnie pestki dyni, słonecznika

Przygotowanie:

Makaron ugotuj al dente w dużej ilości wody, odcedź i przelej zimną wodą. Oliwe rozgrzej na patelni i podsmaż drobno posiekany czosnek. Do czosnku dodaj pokrojoną w kostkę/plasterki cukinię i smaż przez 5 minut. Do warzyw dorzuć ulubione przyprawy, majeranek, sól i pieprz. Makaron wymieszaj z cukinią, opcjonalnie dodaj pestki dyni lub słonecznika i gotowe!

2. MAKARON Z PASTĄ Z AWOKADO I OLIWEK

Składniki:

  • Makaron pełnoziarnisty
  • Małe, dojrzałe awokado
  • 1 średnia cebula
  • ½ szklanki zielonych oliwek
  • 5 łyżek blanszowanych migdałów
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu

Przygotowanie:

Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Cebulkę przełóż do blendera, dodaj awokado, oliwki, migdały i przyprawy. Wszystkie składniki zmiksuj na gładką pastę. Makaron ugotuj al dente, odcedź i zaserwuj z wcześniej przygotowaną pastą.

3. MAKARON Z PASTĄ Z SUSZONYCH POMIDORÓW I OLIWEK

Składniki:

  • Makaron pełnoziarnisty
  • 10 suszonych pomidorów
  • 2/3 szklanki czarnych oliwek
  • 1 czerwona cebula
  • 4 łyżki blanszowanych migdałów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek świeżej bazyli
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 3 łyżki oliwy
  • Garść pestek słonecznika
  • Piperz i sól do smaku

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanej oliwie (2 łyżki). Zmniejsz ogień i dodaj odsączone z zalewy pomidory i sos sojowy, duś pod przykryciem 5 minut. Do blendera wrzuć ½ opłukanej bazylii, migdały, oliwki, czosnek, 1 łyżkę oliwy oraz pomidory z cebulą. Składniki zmiksuj na gładki mus ( w celu uzyskania bardziej płynnej konsystnecji dodaj wodę lub oliwę). Makaron ugotuj al dente, odcedź i przełóż na patelnię. Do makaronu dodaj pastę i podgrzewaj przez 3 minuty ciągle mieszając. Makaron ozdób listkami bazyli i posyp pieprzem.

Smacznego!

Martyna Piątek

Literatura:

- "Kuchnia dla biegaczy - siła z roślin" Violetta Domaradzka, Robert Zakrzewski, Damian Parol

Dyskusja

CAPTCHA
To pytanie sprawdza czy jesteś człowiekiem i zapobiega wysyłaniu spamu.