Bieganie to nie wszystko. Je­my, aby żyć, nie żyje­my, aby jeść! Jemy, aby biegać, jemy zdrowo, by w zdrowiu żyć! Dziś prosty przepis na niezastąpiony makaron z domowym pesto.

Składniki:

  • 250 gramów makaronu (spaghetti lub penne), 
  • 1 szklanka świeżych liści bazylii,
  • 4 łyżki startego sera grana padano (albo innego żółtego)
  • 3 – 4 łyżki pokrojonych suszonych pomidorów,
  • 1/3 szklanki oleju słonecznikowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta soli + sól do ugotowania makaronu.

Jak zrobić pesto?

  • Do w miarę wysokiego naczynia wkładamy bazylię, olej i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Blendujemy.
  • Dorzucamy do tego ser i doprawiamy. Pieprzem i solą do smaku.

Przy tej okazji warto wspomnieć, że bazylia ma działanie łagodzące,  wzmacniające układ pokarmowy,  pobudza też apetyt, przyśpiesza procesy trawienne, ma działanie rozkurczowe i wiatropędne, ponadto zapobiega wzdęciom. Bazylia jest spoko!

A dwie godziny po zjedzeniu makaronu poleca się BIEGANIE. ;-)

W prostocie tkwi geniusz!

Dyskusja

CAPTCHA
To pytanie sprawdza czy jesteś człowiekiem i zapobiega wysyłaniu spamu.