Bieganie to nie wszystko. Jemy, aby żyć, nie żyjemy, aby jeść! Jemy, aby biegać, jemy zdrowo, by w zdrowiu żyć! Dziś prosty przepis na niezastąpiony makaron z domowym pesto.
Składniki:
- 250 gramów makaronu (spaghetti lub penne),
- 1 szklanka świeżych liści bazylii,
- 4 łyżki startego sera grana padano (albo innego żółtego)
- 3 – 4 łyżki pokrojonych suszonych pomidorów,
- 1/3 szklanki oleju słonecznikowego,
- 2 ząbki czosnku,
- szczypta soli + sól do ugotowania makaronu.
Jak zrobić pesto?
- Do w miarę wysokiego naczynia wkładamy bazylię, olej i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Blendujemy.
- Dorzucamy do tego ser i doprawiamy. Pieprzem i solą do smaku.
Przy tej okazji warto wspomnieć, że bazylia ma działanie łagodzące, wzmacniające układ pokarmowy, pobudza też apetyt, przyśpiesza procesy trawienne, ma działanie rozkurczowe i wiatropędne, ponadto zapobiega wzdęciom. Bazylia jest spoko!
A dwie godziny po zjedzeniu makaronu poleca się BIEGANIE. ;-)
W prostocie tkwi geniusz!
Dyskusja