Kasza jaglana wykazuje mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Jaglana jest jedną z najzdrowszych kasz, ponieważ zawiera krzem, żelazo, cynk, magnez i witaminy z grupy B. Jaglana jest produktem bezglutenowym co dodatkowo czyni ją jeszcze zdrowszą. Produkowana jest z łuskanego ziarna prosa (najstarszej rośliny uprawianej przez człowieka). Kasza to najmniej przetworzona forma zbóż, stąd uważana jest za bardzo zdrową. Z powodu dużej zawartości żelaza i cynku – minerałów, które biorą udział w procesach odpornościowych kasza jaglana wspomaga układ immunologiczny. Kaloryczność tej kaszy jest stosunkowo podobna do innych gatunków, w zależności od uprawy. W 100g kaszy jest 320-380kcal. W kaszy jaglanej zawarte są węglowodany złożone tak cenne w diecie sportowca, ponieważ powoli uwalniając się do krwi podczas trawienia zapewniają stały dostęp energii w treningu. Idealna do dań głównych jak i deserów, na słono i na słodko.

KASZA JAGLANA ODKWASZA ORGANIZM – WŁAŚCIWOŚCI ZASADOTWÓRCZE

Zakwaszenie organizmu przejawia się zmęczeniem, osłabieniem, bólami głowy, nudnościami, niestrawnościami. Przy zakwaszeniu nasz organizm traci bardzo dużo energii, dlatego nie powinno się lekceważyć jego objawów. Długotrwałe zakwaszenie może mieć poważne konsekwencje dla naszego organizmu, takie jak: cukrzyca, osteoporoza, choroby nowotworowe. Pomocna w zwalczeniu wszelkich objawów zakwaszenia będzie kasza, która wykazuje właściwości zasadotwórcze, stąd pomaga odkwasić organizm. Jest produktem, który sprzyja utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Kasza jaglana oczyszcza organizm z toksyn i pozostałości pokarmu bogatego w tłuszcze i białka, działa odtruwająco na wątrobę i przeczyszcza jelita.

NIE ZAWIERA GLUTENU

Kasza jaglana nie zawiera glutenu, stąd może być jednym z pierwszych produktów zbożowych wprowadzanych do diety niemowląt. Zalecana jest osobom cierpiącym na alergie i celiakię. Idealna dla osób na diecie bezglutenowej. Jaglana jest lekkostrawna i nie obciąża układu pokarmowego.

KASZA JAGLANA NA PRZEZIĘBIENIE

Jaglana wykazuje właściwości ocieplające, dzięki czemu ogrzewa wychłodzony i osłabiony przez chorobę organizm. Świetna w walce z przeziębieniem, ponieważ usuwa z organizmu nadmiar wilgoci i zalegający śluz.

KRZEM, MAGNEZ, ŻELAZO I CYNK

Te cztery pierwiastki zawarte w jaglanej sprawiają, że kasza ta ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych:

  • KRZEM – wpływa na przemianę materii i odchudzanie.  Poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci, oraz korzystnie działa na nasze stawy. Jest  niezwykle ważnym pierwiastkiem, ponieważ znajduję się w kościach, skórze i ścianach naczyń krwionośnych. Zapobiega odwapnianiu kości, oraz jest niezbędny do ich mineralizacji, bierze udział w regeneracji. Dzienne zapotrzebowanie człowieka na krzem wynosi 5-20mg.
  • MAGNEZ –połowa magnezu w naszym organizmie znajduje się w tkankach miękkich, przede wszystkim w mięśniach. Magnez warunkuje dostarczanie energii do mięśni, stąd jest tak ważnym minerałem w diecie biegacza. W 100g kaszy jaglanej znajduje się 100-110mg magnezu.
  • ŻELAZO – Zawartość żelaza w kaszy sprzyja w walce z anemią. Dostarczymy go do organizmu jedząc kasze, warzywa, zboża, mięso, rośliny strączkowe, nabiał. Żelazo wpływa na system odpornościowy. Niedobór tego pierwiastka może spowodować niedokrwistość.
  • CYNK – cynk jest niezbędnym pierwiastkiem podczas regeneracji. Nie jest magazynowany w organizmie, ponieważ jest minerałem rozpuszczalnym w wodzie, dlatego trzeba go codziennie uzupełniać. Cynk przyswaja się wieczorem, więc najlepiej spożywać produkty wzbogacone w ten minerał wieczorami, a suplementy zażywać przed snem. Dzienne zapotrzebowanie na cynk to 10—20mg.

 

CO JESZCZE ZAWIERA KASZA JAGLANA?

  • Witaminę E oraz lecytynę, która  poprawia koncentrację, pamięć oraz pozytywnie wpływa na stężenie cholesterolu we krwi. Lecytyna sprzyja w walce ze zbędnymi kilogramami.
  • Witaminy z grupy B (B1, B2, B6) wpływają na metabolizm, poprawiają przemianę materii i pozytywnie działają na układ nerwowy, oraz kondycję skóry.
  • Antyoksydanty (substancje wychwytujące wolne rodniki), które chronią komórki naszego organizmu przed negatywnym działaniem wolnych rodników.

 

WARTOŚĆ ODŻYWCZA KASZY JAGLANEJ (w 100g produktu):

  • Wartość energetyczna – 350kcal
  • Tłuszcz – 2,2g
  • Węglowodany – 70g
  • Błonnik – 3,1g
  • Białko – 11g

Literatura:

"Żyj zdrowo i aktywnie" Anna Lewandowska

"Smak i zdrowie w pełnym ziarnie. Jemy zboża na śniadanie" Katharina Gustavs

 

Martyna Piątek

 

Dyskusja

CAPTCHA
To pytanie sprawdza czy jesteś człowiekiem i zapobiega wysyłaniu spamu.

Wysłane przez habajusanonimus (niezweryfikowany) w sob., 2016-02-20 18:04

Jaglana widze na dużym propsie, od teraz przeziębienia mi nie straszne. Dodatkowo bezglutenówka....MNIAM