1. JAGLANE BROWNIE

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 jogurt naturalny, grecki lub roślinny
  • 1 szklanka mleka (najlepiej roślinnego)
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 5 łyżek kakao
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Garść daktyli
  • 1 czekolada gorzka
  • 1/2  szklanki płatków owsianych zmielonych na mąkę

Przygotowanie:

Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na 30 minut. Kaszę jaglaną przepłucz gorącą wodą na sicie i wrzuć do garnka z zagotowaną wodą (3 szklanki). Jaglaną gotuj 20-25 minut i zdejmij z gazu. Daktyle wraz z wodą, w której się moczyły zblenduj na jednolitą masę, a czekoladę pokrój na bardzo drobno. Do dużej miski wsyp jaglaną, dodaj jogurt, kakao, mleko, zmielone daktyle, proszek do pieczenia, miód, masło orzechowe, mąkę owsianą i wymieszaj. Na koniec dodaj czekoladę i pomieszaj jeszcze raz. Masę przełóż na blaszkę posmarowaną olejem kokosowym lub innym tłuszczem. Piecz w temperaturze 180C przez 40-50min. Wierzch ciasta możesz ozdobić daktylami, orzechami, migdałami.

2. BATONY MUSLI

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka  innych płatków (jaglane, gryczane, zbożowe,  amarantus ekspandowany)
  • 2 szklanki mieszanki orzechów, daktyli, migdałów, sezamu, żurawiny, rodzynek, siemienia lnianego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • Opcjonalnie cynamon, kakao

Przygotowanie:

Masło orzechowe i miód (lub syrop klonowy) podgrzej w garnku i dodaj pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do formy. Kiedy masa ostygnie, pokrój ją na podłóżne batony.

3. CIASTKA BURACZANE

Składniki:

  • 2 duże buraki
  • 3 łyżki mąki
  • Garść siemienia lnianego
  • Garść słonecznika
  • Garść żurawiny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Przygotowanie:

Buraki obierz i pokrój w drobną kostkę, zblenduj je razem z mąką, olejem kokosowym,  miodem i cynamonem. Do masy dodaj słonecznik, żurawinę, siemię lniane i ponownie wymieszaj (nie blenduj, ciastka będą bardziej chrupkie). Z masy uformuj ciastka i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180C przez 40-50 minut.

Martyna Piątek

 

Dyskusja

CAPTCHA
To pytanie sprawdza czy jesteś człowiekiem i zapobiega wysyłaniu spamu.

Wysłane przez Remi (niezweryfikowany) w ndz., 2016-03-13 15:11

Ten jogurt w przepisie pierwszym to ilu gramowy?

Wysłane przez Martyna Piątek w ndz., 2016-03-13 15:41

150g

Wysłane przez Dorota (niezweryfikowany) w sob., 2016-08-20 14:52

Jaglane brownie, chcę zrobić ale ile to jest jogurt naturalny ? 150 ml ? 330 ml? czy 400 ml? w każdym przypadku jest 1 jogurt. Prosze o odpowiedź.