1. Spaghetti z czerwoną soczewicą
Składniki:
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- ½ szklanki czerwonej soczewicy
- 1 puszka krojonych pomidorów
- ½ czerwonej papryki
- 1 łyżeczka oregano i bazylii
- Brązowy makaron spaghetti
- Oliwa
- pieprz
Przygotowanie:
Soczewicę opłucz na sitku i ugotuj w osolonej wodzie (wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez 10-15min). Cebulę i czosnek pokrój na drobno, na rozgrzaną patelnię wlej oliwę i dodaj cebulę, po 2min dorzuć czosnek i mieszając smaż całość przez 5min. Do cebuli i czosnku dodaj pomidory z puszki, drobno pokrojoną paprykę i przyprawy (oregano, bazylię, pieprz). Całość mieszaj przez kilka minut, dodaj odcedzoną z wody soczewicę i przez 5min smaż na małym ogniu. Tak przygotowany sos nakładaj na ugotowany brązowy makaron.
Uwaga! Czerwoną soczewicę można łatwo rozgotować, należy więc pilnować czasu jej gotowania. Soczewica jest gotowa, jeśli pod naciskiem widelca „się rozgniata”.
2. Makaron z buraczanym pesto
Składniki:
- 2 buraki
- 1 gruszka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka słonecznika
- 1 łyżka oliwy
- Brązowy makaron (penne, świderki, tagliatelle, spaghetti)
Przygotowanie:
Buraki ugotuj w skórce, ostudź, obierz i pokrój na małe kawałki. Obierz gruszkę, usuń gniazdo nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Pokrojone buraki i gruszkę umieść w misce, dodaj słonecznik i polej sokiem z cytryny i oliwą. Całość zblenduj i dodaj do ugotowanego makaronu, całość wymieszaj.
Uwaga! Sok z cytryny pomaga wchłaniać żelazo z buraków, jest więc niezbędny w tym przepisie.
3. Makaron z łososiem i awokado
Składniki:
- Makaron penne
- Filet z łososia, lub łosoś z puszki
- Sok z ½ pomarańczy
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- Pieprz, sól, oregano, bazylia, opcjonalnie inne zioła
- 2 ząbki czosnku
- 2 awokado
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Filet z łososia umyj, wysusz i pokrój na kawałki. W przypadku łososia z puszki, odsącz go z wody lub oleju i rozdrobnij na mniejsze części. Przygotuj marynatę: czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj sok z cytryny, zioła i oliwę. Całość wlej na patelnię i smaż z filetem z łososia lub łososiem z puszki przez 3min. Awokado obierz ze skórki i pokrój w kostkę, polej sokiem z pomarańczy i wrzuć na patelnię z łososiem. Całość smaż i mieszaj przez 3min, do momentu zarumienienia się łososia i gotowe. Makaron ugotuj al dente i odcedź.
Martyna Piątek
Dyskusja